Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το Brexit αύξησε κατά 6 δισ. λίρες τον λογαριασμό των τροφίμων για τα νοικοκυριά

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφράσθηκε σε αύξηση των λογαριασμών τροφίμων κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες για τους βρετανούς καταναλωτές, αύξηση που πλήττει κυρίως τους φτωχότερους, σύμφωνα με μελέτη του LSE.

“Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε κατά μέσον όρο 210 λίρες στους λογαριασμούς των τροφίμων των νοικοκυριών κατά την διάρκεια της διετίας που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021 και έχει κοστίσει στους βρετανούς καταναλωτές 5,8 δισεκατομμύρια λίρες συνολικά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρο Μελέτης Οικονομικών Επιδόσεων του London School of Economics.

“Με το δεδομένο ότι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στα είδη διατροφής σε σύγκριση με τις πιο εύπορες οικογένειες, αυτές οι αυξήσεις του κόστους που συνδέονται με το Brexit πλήττουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά κατά δυσανάλογο τρόπο”, επισημαίνεται.

Συνολικά, το Brexit προκάλεσε άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής κατά 6%, σύμφωνα με την μελέτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά οι επιχειρήσεις είχαν αρχίσει τις προετοιμασίες τους πριν από αυτό.

Η μελέτη αφορά το έτος 2020, οπότε και η κορύφωση της πανδημίας της Covid-19, στην συνέχεια την πρώτη χρονιά μετά το Brexit, πράγμα που αφήνει να εννοηθεί ότι το κόστος της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Ακόμη περισσότερο που ο πληθωρισμός στην Βρετανία έκτοτε αυξήθηκε στο 11% το 2022, στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια.

“Πολλοί είναι οι παράγοντες που επιδρούν”, όπως η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά “η αύξηση των ρυθμιστικών και διοικητικών φραγμών με την ΕΕ συμβάλλει στην εκτόξευση των τιμών”, παρατηρηεί ο Richard Davies, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Bristol, εκ των συντακτών της μελέτης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit, η οποία καταργεί το μεγαλύτερο μέρος των δασμών για τα εμπορεύματα, αλλά εισάγει την επιστροφή των τελωνειακών και υγειονομικών ελέγχων ή ρυθμίσεις επί των σημάτων προέλευσης.

Οι διαδικασίες αυτές αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες το μεταφέρουν εν μέρει στους πελάτες τους.

Το Brexit “ωφέλησε τους βρετανούς παραγωγούς ειδών διατροφής, οι οποίοι συναντούν λιγότερο ανταγωνισμό εκ μέρους των ευρωπαϊκών εισαγωγών”, αλλά τα κέρδη αυτά δεν ισοφαρίζουν τις αυξήσεις των τιμών που υφίστανται οι καταναλωτές, διαπιστώνει η έκθεση.

Πολλοί εργοδότες, ανάμεσά τους και θερμοί υποστηρικτές της βρετανικής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκη Ενωση, διαμαρτύρονται για την έλλειψη ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού εξαιτίας του Brexit.

Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής οικονομολόγος και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας διατύπωσαν την εκτίμηση ότι το Brexit είχε αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας, την παραγωγικότητα και τις συναλλαγές και ότι συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού.

- -

Related posts

Κίνα: Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά

admin

Handelsblatt: Σε χειρότερη θέση ο γερμανικός στρατός από ό,τι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία – Γιατί η επέκταση της Bundeswehr παραπαίει

admin

Νέες μελέτες: Η πανδημία της covid-19 ξεκίνησε στην αγορά της Ουχάν

admin

Κρεμλίνο: Δεν βλέπουμε αλλαγή στάσης ή παραχωρήσεις από τη Δύση στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Ο Σοϊγκού επιθεωρεί στρατεύματα που εμπλέκονται στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”

admin

Ουκρανικά ΜΜΕ: Ο ουκρανικός στρατός εξολόθρευσε μία ένοπλη ομάδα μισθοφόρων της Βάγκνερ

admin

Η Ryanair είναι έτοιμη να μεταφέρει αεροπλάνα από τη Βρετανία αν η πτώση της στερλίνας επηρεάσει τη ζήτηση

admin

Σαουδική Αραβία: Σε ποσοστό 15% (από 2%) αυξήθηκε η αυτάρκεια στην αμυντική βιομηχανία – Στόχος το 50%

admin

Κροατία: Έντεκα νεκροί και πολλοί τραυματίες σε δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο

admin