Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: “Ρεαλιστικό φρένο” στην κλιματική πολιτική βάζει ο Σούνακ

Ένα “ρεαλιστικό” φρένο: ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή καθοριστικών μέτρων της κλιματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, μια απόφαση που καταγγέλλεται ως λαϊκιστική και αποδοκιμάζεται στους οικονομικούς κύκλους ακόμη και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

“Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε μια πιο πραγματιστική, αναλογική και ρεαλιστική προσέγγιση για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα, η οποία μειώνει το βάρος των εργαζομένων”, δήλωσε ο Σούνακ σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διαρροή των προθέσεών του στα μέσα ενημέρωσης.

Η πιο εμβληματική ανακοίνωση αφορά τα καινούργια βενζινονίκητα ή ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, η πώληση των οποίων στο εξής θα απαγορευτεί το 2035 και όχι το 2030.

Με το μέτρο αυτό, η Βρετανία “ευθυγραμμίζει την προσέγγισή της” με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων χωρών, υποστήριξε ο Σούνακ, απέναντι στην κατακραυγή που προκλήθηκε στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιβραδύνει τον ρυθμό της οικολογικής μετάβασης στη χώρα και της επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων, υιοθετώντας μια “πιο πραγματιστική, αναλογική και ρεαλιστική” προσέγγιση για την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα το 2050.

Η απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων ή ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων θα μετατεθεί λοιπόν από το 2030 στο 2035, συνεπώς τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά μεταχειρισμένων. Επίσης θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί για να αντικατασταθούν οι παλαιοί λέβητες φυσικού αερίου, ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει τους στόχους της Βρετανίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ή τις διεθνείς της δεσμεύσεις, παρά το γεγονός ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των σχεδίων για την κλιματική ουδετερότητα. “Είμαι κατηγορηματικός ότι θα τηρήσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθοριστικών πολιτικών, στο Παρίσι και τη Γλασκόβη, για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα αναγκάσει τα νοικοκυριά να λάβουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης, ενώ ανακοίνωνε νέες αλλαγές σε ορισμένες δεσμεύσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. “Ενώ θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε την ενεργειακή απόδοση, δεν θα αναγκάσουμε ποτέ κανένα νοικοκυριό να το κάνει”.

Ο Σούνακ σημείωσε ότι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι αργότερα φέτος. “Τις ερχόμενες εβδομάδες, ενόψει της παρουσίας μου στην COP28, θα καθορίσω το νέο στάδιο στη φιλόδοξη περιβαλλοντική μας ατζέντα”, δήλωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι η Βρετανία θα ανακοινώσει σύντομα νέες μεταρρυθμίσεις στη στρατηγική της για τις ενεργειακές υποδομές. “Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας θα προτείνουν σύντομα νέες ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις για τις ενεργειακές υποδομές”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ρουμανία: Αναχωρούν σήμερα 40 διπλωμάτες και εργαζόμενοι της ρωσικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι

admin

Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους – O Σούνακ κάνει σαν παιδί

admin

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει νέα “ωμότητα” στη Γάζα, μετά τον νέο βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν ορκίστηκε νέος πρόεδρος για τα επόμενα 5 χρόνια

admin

Βρετανία: Καθυστερήσεις πτήσεων λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

admin

Ρώσος ΑΓΕΕΘΑ: Ρωσία και Κίνα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία

admin

ΔΕΕ: Η Ουγγαρία παρεμποδίζει αδικαιολόγητα τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου στο έδαφός της

admin

Ανιέλι: Αγόρασε το 15% της Philips έναντι 2,6 δισ. ευρώ

admin

Bloomberg: Η Disney διεξήγαγε συνομιλίες για την πώληση του ABC στη Nexstar

admin