Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι Εργατικοί απέκλεισαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν από υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές

Οι Εργατικοί της Βρετανίας απέκλεισαν τον πρώην ηγέτη τους, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, από υποψήφιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς ο διάδοχός του, ο Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να απομακρυνθεί από την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών ενέκρινε την πρόταση του Στάρμερ να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές. Η πρόταση πέρασε με 22 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία, το 2020, ο Στάρμερ προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο. Τον περασμένο μήνα είπε σε υποστηρικτές του Κόρμπιν ότι αν δεν τους αρέσει η αλλαγή αυτή “κανείς δεν θα τους υποχρεώνει να παραμείνουν”.

Ο 73χρονος Κόρμπιν, ένας βετεράνος Σοσιαλιστής πολιτικός, πέτυχε μια σχετική άνοδο των ποσοστών του κόμματος το 2017, όμως το 2019 το οδήγησε στη χειρότερη ήττα του από τη δεκαετία του 1930. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Η κομματική ιδιότητα του Κόρμπιν ανεστάλη το 2020 επειδή υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για αντισημιτισμό εντός του κόμματος κατά την περίοδο της ηγεσίας του “υπερτονίστηκαν δραματικά” για πολιτικούς λόγους. Στη συνέχεια ωστόσο αποκαταστάθηκε στο κόμμα, αν και ο Στάρμερ δεν του επέτρεψε να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών. Σήμερα θεωρείται ανεξάρτητος βουλευτής.

Η Momentum, μια ομάδα που ιδρύθηκε με στόχο να στηρίξει τον Κόρμπιν, χαρακτήρισε “μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία” την απόφαση αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Την Δευτέρα ο Κόρμπιν είπε ότι ο Στάρμερ δεν τήρησε τη δέσμευσή του να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών του Εργατικού Κόμματος και ότι αμαύρωσε τις δημοκρατικές βάσεις του.

Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με διψήφια διαφορά αφότου η βραχύβια πρωθυπουργός Λιζ Τρας προκάλεσε χάος στις αγορές όταν ανακοίνωσε περικοπές φόρων. Αν και η διαφορά παραμένει, οι Συντηρητικοί άρχισαν να ανακάμπτουν αφότου η Τρας αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Καταστολή των κινητοποιήσεων στο Ιράν: Δυο υπουργοί, δεκάδες άλλοι στη μαύρη λίστα της ΕΕ

admin

Οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ ανταλλάσσουν κατηγορίες μετά τη συνάντησή τους

admin

Το Βέλγιο θα στηρίξει την Ουκρανία αξιοποιώντας τους φόρους που έχει εισπράξει από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

admin

Πρακτικά Fed: Διατηρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων

admin

Silicon Valley Bank: Οι ΗΠΑ συζητούν Ταμείο για τη στήριξη των καταθέσεων σε περίπτωση που χρεοκοπήσουν περισσότερες τράπεζες

admin

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ανακοινώνει ο Μπάιντεν

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον έξι νεκροί και πάνω από 70 τραυματίες από σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

admin

ΥΦΥΠΕΞ Ουκρανίας: Χρειαζόμαστε “δεκαπλάσια” στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

admin

Τελευταία συνεδρίαση για το παλαιό υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν – Πολύ κοντά σε διορισμό ο Σιμσέκ

admin