Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κύμα αργεντίνικης μετανάστευσης φοβάται ο Μπολσονάρου

Ένα κύμα μαζικής μετανάστευσης των πολιτών της Αργεντινής προς τη χώρα του δήλωσε πως φοβάται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, μια μέρα μετά τη συντριπτική νίκη του συνδυασμού της κεντροαριστεράς στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής.

Ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος τόνισε την Τετάρτη πως οι «αριστεροί λωποδύτες» επιστρέφουν στην εξουσία και σήμερα απείλησε ότι η Βραζιλία θα αποχωρήσει από την Mercosur, το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής, αν η κεντροαριστερά αντιπολίτευση του περονιστή Αλμπέρτο Φερντάντες επικρατήσει στις αργεντίνικες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και ο ηγέτης της σημερινής αντιπολίτευσης αντισταθεί στην πολιτική ελεύθερου εμπορίου.

Η συντριπτική νίκη του Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής στην Αργεντινή επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του κεντροδεξιού προέδρου της Μαουρίτσιο Μάκρι στις προεδρικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έγειρε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, και προκάλεσε την κατάρρευση του πέσο και του δείκτη του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, που παρεμβαίνει με τις δηλώσεις του περισσότερο από προκατόχους του στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις κρατών της περιοχής, επιδοκίμασε παρόμοια σχόλια που έκανε χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του Πάουλο Γκουέδες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Agencia Brasil.

«Οι αγορές σηματοδότησαν ότι δεν θα συγχωρήσουν ξανά την αριστερά στην Αργεντινή», είπε ο Μπολσονάρου. «Οι επιχειρηματίες δεν θα συνεχίσουν να επενδύουν μέχρι να επιλύσουν την πολιτική κατάσταση εκεί», πρόσθεσε σύμφωνα με το --ΜΠΕ.

Ο Μπολσονάρου και ο Μάκρι – οι συντηρητικοί ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της Νοτίου Αμερικής – διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην οποία κατέληξαν τον Ιούνιο η Mercosur και η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από δεκαετίες αποτυχιών και διαπραγματεύσεων. Οι δύο ηγέτες Βραζιλίας και Αργεντινής έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν να συνάψουν αντίστοιχες συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ο Φερνάντες έχει αμφισβητήσει τη συμφωνία μεταξύ Mercosur και ΕΕ, σύμφωνα με τον αρχηγό του βραζιλιάνικου κράτους, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα πως αν υπάρξει «πρόβλημα», η Βραζιλία «θα αποχωρήσει από την Mercosur». Ωστόσο, εξέφρασε προθυμία να συνομιλήσει με τον Φερνάντες, κατόπιν πρωτοβουλίας του κεντροαριστερού υποψηφίου προέδρου.

Την Τετάρτη ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας πως «η Αργεντινή βυθίζεται στο χάος και ξεκινά να βαδίζει στο μονοπάτι της Βενεζουέλας, καθώς στις προκριματικές εκλογές οι ακροαριστεροί λωποδύτες ξεκίνησαν να επανέρχονται στην εξουσία».

«Χαίρομαι που μιλά άσχημα για μένα, είναι ένας ρατσιστής, βίαιος και μισογύνης», ήταν η απάντηση του Φερνάντες για τα σχόλια Μπολσονάρου.

Related posts

Νότια Κορέα: Θα στείλει την Τρίτη 600.000 τεστ στις ΗΠΑ

banksnews

ΙΑΕΑ: Οι φωτιές κοντά στο Τσερνόμπιλ δεν θέτουν κίνδυνο για την υγεία

banksnews

ΗΠΑ: Οι μολυσματικές ασθένειες, μια μείζονα απειλή για τους Αμερικανούς

banksnews

Leave a Comment