Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: “Όχι” εισαγγελικών αρχών σε προδικαστική διαδικασία για τη φερόμενη διπλή υπηκοότητα του πρωθυπουργού

Η Περιφερειακή Εισαγγελία της Σόφιας (SRPO) αρνήθηκε σήμερα να ξεκινήσει την προδικαστική διαδικασία αναφορικά με τη διπλή υπηκοότητα του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Νεβένα Ζάρτοβα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ο Πέτκοφ είχε δηλώσει αναληθείς πληροφορίες στη δήλωση της υπηκοότητάς του αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν αποδεικτική ισχύ.

Η Ζάρτοβα εξήγησε ότι εκείνοι που ενημέρωσαν την εισαγγελία μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφασή της.

Η επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας (SPO) Βαλεντίνα Ματζάροβα σχολίασε ότι το νομικό πλαίσιο είναι ξεπερασμένο και πρέπει να επικαιροποιηθεί, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απόδοση ποινικής ευθύνης υπό αυτές τις συνθήκες και με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η SPO παρέπεμψε τον Αύγουστο την υπόθεση αυτή στην SRPO, η οποία ξεκίνησε έρευνα για την υποτιθέμενη αναληθή δήλωση που έκανε ο Πέτκοφ πριν αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, στις 10 Μαΐου 2021. Με βάση το Σύνταγμα, τυπική προϋπόθεση για να αναλάβει κάποιος θέση υπουργού στην κυβέρνηση είναι να έχει μόνο τη βουλγαρική υπηκοότητα. Ένα έγγραφο των καναδικών αρχών όμως δείχνει ότι ο Πέτκοφ έπαψε να είναι υπήκοος του Καναδά στις 20 Αυγούστου 2021.

Από την πλευρά του, ο Κίριλ Πέτκοφ υποστηρίζει ότι η αίτησή του με την οποία αποκήρυξε την καναδική υπηκοότητα χρονολογείται από τις 21 Απριλίου και αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι όταν διορίστηκε υπουργός δεν είχε πλέον δύο υπηκοότητες.

Κατόπιν προσφυγής 55 βουλευτών του κόμματος GERB, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το διάταγμα με το οποίο ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ διόρισε τον Πέτκοφ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν αντισυνταγματικό. Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι η απαγόρευση διπλής υπηκοότητας των υπουργών σχετίζεται με την κρατική κυριαρχία γιατί “είναι αμφίβολο ότι η άσκηση εξουσίας από ξένους πολίτες εγγυάται την ανεξαρτησία αυτής της εξουσίας”, δεδομένου ότι η ξένη υπηκοότητα συνεπάγεται μια σχέση δημοσίου δικαίου με άλλο κράτος και προϋποθέτει δικαιώματα και υποχρεώσεις που μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις προς το βουλγαρικό κράτος.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Μολδαβία: Η πρόεδρος της χώρας υπέγραψε την επίσημη αίτηση για ένταξη στην ΕΕ

banksnews

Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στη νότια Υεμένη

banksnews

Bloomberg: Τα λουκέτα στην Κίνα λόγω Covid-19 διαταράσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

banksnews

Τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη στην ιστορία της σημείωσε η Διώρυγα του Σουέζ

banksnews

Κούβα: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα

banksnews

Μέρκελ: Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας

banksnews

Γερμανία: Ξανά πάνω από 3.500 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Ιράν: “Προσχεδιασμένα τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις”, λέει ο Χαμενεΐ

banksnews

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς θέλουν να παραιτηθούν η Τρας και ο Κουάρτενγκ

banksnews