Image default
TOP STORIES

Βλέποντας δύο βήματα μπροστά στο σκάκι των κεντρικών τραπεζιτών

draghi yellenΗ εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι μαζί με την Τζάνετ Γέλεν και τον Χαρουχίκο Κουρόντα αυτή την εβδομάδα στο Jackson Hole του Ουαόμινγκ θα ήταν μια εξαιρετική φωτογραφία για τα βιβλία ιστορίας. Ίσως να είναι η τελευταία εξόρμηση του τρίο μαζί.

Το παιχνίδι εικασίας για την ηγεσία της Fed έχει λάβει μεγάλη προσοχή και αυτόν τον μήνα γράφτηκε ότι ο Κουρόντα αξίζει μια δεύτερη θητεία στην κορυφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας όταν η εντολή του λήξει τον Απρίλιο. Λιγότερο έχει εξεταστεί η διαδοχή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προς το παρόν, τα μάτια της Ευρώπης βρίσκονται τις διαπραγματεύσεις του Brexit (αιώνια, φαίνεται) και τις εκλογές της Γερμανίας τον επόμενο μήνα. Λίγο καιρό μετά από αυτήν την αναμέτρηση, η προσοχή θα αρχίσει να επικεντρώνεται στην επιλογή του διαδόχου του Νράγκι ως πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας. Δικαίως, δεδομένου ότι η ΕΚΤ και οι 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αποτελούν τόσο σημαντικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του περασμένου μήνα, η παγκόσμια διεύρυνση βρίσκεται σε όλο και πιο σταθερή βάση χάρη στη συνεισφορά, μεταξύ άλλων, της ευρωζώνης. Με την πιθανότητα η ΕΚΤ να ξεκινήσει σύντομα την παύση του τεράστιου προγράμματος ενίσχυσής της, οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν στον πύργο του ευρώ στη Φρανκφούρτη έχουν τεράστιες συνέπειες για τις κεφαλαιαγορές.

Αν, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κερδίσει την επανεκλογή στη Γερμανία, θα μπει στο παιχνίδι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκορύφωμα την προεδρία της ΕΚΤ.

Το νομισματικό δισκοπότηρο ήταν απρόσιτο για το Βερολίνο για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αξία. Μετά τους παγκόσμιους πολέμους, υπήρξε ένα ταμπού στην Ευρώπη ενάντια στο να δίνεται αυτή η εξουσία στη Γερμανία. Αυτό είναι κρίμα και είναι σίγουρα καιρός να επανεξετάσουμε αυτό το ταμπού. Η ευρωζώνη μπορεί να μην είχε επιβιώσει χωρίς τη δέσμευση της Μέρκελ και της γερμανικής πολιτικής τάξης.

Ο Ντράγκι, ιταλός, δεν δικαιούται να υπηρετήσει ξανά μετά την οκταετή θητεία του, η οποία λήγει στα τέλη του 2019. Αν νομίζετε ότι είναι πολύ μακριά, ξανασκεφτείτε το. Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας τείνουν να διευθετούνται από ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως με βάση τις ανταλλαγές διπλωματικών αλόγων, αρκετό καιρό νωρίτερα. Μέχρι αυτή την εποχή το επόμενο έτος, ίσως να έχουμε αίσθηση για το ποιος θα οδηγήσει το ευρώ στην τρίτη δεκαετία του.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιλέγεται ονομαστικά με ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ομάδας ηγετών της ΕΕ. Στην πράξη, της πλειοψηφίας της υποομάδας που χρησιμοποιεί το ευρώ. Το πώς φτάνουν σε αυτό το σημείο είναι λίγο συγκεχυμένο. Οι πάπιες παρατάσσονται εκ των προτέρων μέσω ενός συνδυασμού συναίνεσης και ανταλλαγής αλόγων σε κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Οι πρωτοπόροι θεωρούνται ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Τράπεζας της Γαλλίας. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στην περιοχή, οπότε θα πρέπει να είναι εύκολο, σωστά;

Σε καμία περίπτωση. Οι εταίροι της Γερμανίας ήταν πάντα διστακτικοί να της παρέχουν υπερβολική επιρροή, κυρίως επειδή η κεντρική τράπεζα έχει ήδη την έδρα της στη Φρανκφούρτη και αναπτύχθηκε για να μοιάσει στη Bundesbank. Αυτό μετράει εναντίον του Βάιντμαν. Αλλά η Γαλλία είχε πρόσφατα τη σειρά της. Ο προκάτοχος του Ντράγκι ήταν ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Αυτό θα μετρήσει εναντίον του Βιλερουά.

Η αδήλωτη υποψηφιότητα του Βάιντμαν γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν εξετάσουμε τις θέσεις τις δικές του και της Bundesbank σχετικά με την πολιτική. Η Bundesbank, η οποία βασίστηκε στην ιδέα της αποφυγής του είδους υπερπληθωρισμού που κατέστρεψε τη χώρα στη δεκαετία του 1930, είναι από καιρό σκεπτιστική με την υπερβολική χαλάρωση της πολιτικής. Η ποσοτική χαλάρωση και τα μηδενικά επιτόκια είναι από καιρό αναθεματικά.

Ο Βάιντμαν δεν είναι πομπώδης στην έκφραση των απόψεών του και έχει έναν εύθυμο επαγγελματισμό και χαλαρούς τρόπους. Δεν είναι μια καρικατούρα σκληρού χρήματος. Και καθώς η ΕΚΤ τείνει προς την έξοδο του QE, η πολιτική ώθηση της κεντρικής τράπεζας κινείται προς την κατεύθυνσή του.

Οι γερμανοί υπηρετούν ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομικές θέσεις εργασίας, αν και καμία από αυτές δεν είναι κορυφαία. Ο Βέρνερ Χόιερ διορίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ διαχειρίζεται τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος δανείζει στα έθνη και τις τράπεζες της ευρωζώνης. Και η Έλκε Κένιγκ διευθύνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, αρμόδιο για την εκκαθάριση των αφερέγγυων τραπεζών του μπλοκ. Η θητεία της Κένιγκ λήγει φέτος.

Η αντιπροεδρία της ΕΚΤ θα είναι κενή το επόμενο έτος. Αν μια μικρότερη χώρα πάρει το νεύμα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι μια μεγαλύτερη προετοιμάζει πορεία προς τη θέση του Ντράγκι. Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει ότι η χώρα του είναι υποεκπροσωπούμενη και φαίνεται να συγκεντρώνει στήριξη για την αντιπροεδρία.

Ένας άλλος ηγετικός ρόλος θα μπορούσε σύντομα να ανοίξει: η ηγεσία του Eurogroup, του συλλόγου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραιτηθεί από τον ρόλο αυτό μετά την κατάρρευση του κόμματός του στις εκλογές στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Εάν η Γερμανία θα χάσει πάλι την προεδρία της ΕΚΤ προς το συμφέρον της περιφερειακής ισορροπίας, πού θα στραφεί αν όχι στη Γαλλία ή στην Ιταλία;

Για να περιορίσουμε περαιτέρω την ερώτηση, σε ποιον να στραφεί εξακολουθώντας να ικανοποιεί τις γερμανικές εγχώριες πολιτικές ανησυχίες ότι μια διεφθαρμένη ή χρεωμένη μικρή χώρα θα πάρει στα χέρια της στους μοχλούς και θα βγει εκτός ελέγχου;

Μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα αφορά τη Φινλανδία. Στη γεωγραφική περιφέρεια της ευρωζώνης, ασφαλώς, αλλά και ιδρυτικό μέλος του νομισματικού μπλοκ. Παρούσα κατά τη δημιουργία. Θεωρούνται ως μη απειλητικοί, καλοί Ευρωπαίοι.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν, κοσμήτορας του κεντρικού τραπεζικού ομίλου της περιοχής, χαίρει γενικού σεβασμού και ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του τον Ιούλιο. Η Φινλανδία έχει επίσης τον Όλι Ρεν, πρώην ευρωπαίο επίτροπο νομισματικών υποθέσεων και τώρα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Φινλανδίας. Ο Ρεν είναι ισχυρός υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Λικάνεν.

Εάν η Γερμανία χάσει και πάλι απλώς και μόνο επειδή είναι η Γερμανία, αυτό θα ήταν κρίμα. Η χώρα έχει επενδύσει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η σύγχρονη Ευρώπη οφείλει πολλά στη Γερμανία.

Η πολιτική δεν θα είναι ποτέ μακριά, και ο περιφερειακός συμβιβασμός ήταν καθοριστικός για την επιτυχία της Ευρώπης μετά το 1945. Τούτου λεχθέντος, η ΕΕ πρέπει να έχει τα μάτια της στο μέλλον, όχι το παρελθόν. Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας που θα διαμορφώσει την επιλογή του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι η αξιοκρατία.

Related posts

Αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευάλωτους

banksnews

Ωρολογιακή βόμβα η επιμονή Σόιμπλε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

banksnews

Bloomberg: Πόσο αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

banksnews

Οι κεντρικές τράπεζες δε θα σταματήσουν το πάρτι σύντομα

banksnews

Καμπανάκι ΕΚΤ για την κεφαλαιακή ισχύ των ευρω-τραπεζών

NEWSROOM

Η Γέλεν χρειάζεται νέα θητεία

banksnews

Ολο το παρασκήνιο της δικαστικής αντεπίθεσης Λογοθέτη – Libra

banksnews

Παρέμβαση – σοκ του Mr.Mario

NEWSROOM

Αυστηρή απάντηση της Ε.Ε. στην κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία

banksnews