Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεσυρόπουλος: Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα

Την ανάγκη να αποκτήσει η φορολογική πολιτική και αναπτυξιακό χαρακτήρα υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος στον χαιρετισμό του στο 6ο Φόρουμ της Αθήνας για το Φορολογικό Δίκαιο (6th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION).
«H φορολογική πολιτική πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε έναν ακραία εισπρακτικό και σε πολλές περιπτώσεις έναν αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό. Η φορολογική πολιτική όμως πρέπει να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Κάτι που επιτυγχάνεται με την μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, «η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο. Με κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας που δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρειάζεται έναν αναπτυξιακό νόμο, όπως αυτός που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες, ο οποίος θα αποτελεί τομή γιατί θα βάζει τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εδώ και χρόνια θέτουν εμπόδια σε κάθε επενδυτικό σχέδιο της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης να υπάρξει ένα ευέλικτο μοντέλο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου. Αλλά και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν».
Σημείωσε επίσης ότι «τον Ιούλιο καταγράφηκε επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των οφειλών, οι οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 274 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 αυξάνονταν κατά 906 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και το 2018 σε 762 εκατ. ευρώ».
Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις όπως μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28 στο 24% για το 2019 και 20% για το 2020, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%, καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου 1000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι 4 παιδιά. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια , αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο. Έκπτωση φόρου ίσο με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις. Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα των ειδών πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία. Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων».
Πρόσθεσε δε, ότι «μαζί με την ενίσχυση του προσωπικού και τις νέες ηλεκτρονικές υποδομές περνάμε σε μια άλλη εποχή. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ότι έχει άμεση σχέση με τον πολίτη, να μειώσουμε την συχνότητα αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας των φορολογουμένων στις εφορίες. Το ζητούμενο είναι να αναβαθμίσουμε θεαματικά τον δείκτη εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποδοτικότητας των φορολογικών υπηρεσιών. Το κράτος πρέπει να εμπιστευτεί τους πολίτες, αλλά και οι πολίτες πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εμπιστεύονται το κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του, για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες. Θα γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών, όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών ακίνητων».
Κλείνοντας, σημείωσε: «Η χώρα πλέον κοιτάζει μπροστά, έχει μια κυβέρνηση με πλήρη αντίληψη των δυνατοτήτων της χώρας και των προκλήσεων του μέλλοντος και κυρίως ενστερνίζεται απόλυτα την άποψη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή στόχευση».
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στον χαιρετισμό του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η κεντρική έννοια για το αύριο της φορολογικής διοίκησης και είναι μεταρρυθμίσεις που τις χρειάζεται όλη η χώρα. Είναι θετικό πρόσημο αξιοπιστίας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα μας εντάξει σε μια πορεία πολύ λίγων κρατών, τα οποία έχουν να προσφέρουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες, τις παρατηρήσεις της αγοράς και ο σχεδιασμός θα λάβει υπόψη όλες αυτές τις παρατηρήσεις, γιατί στόχος μας δεν είναι να κάνουμε κάτι βιαστικό, αλλά κάτι μόνιμο και αποτελεσματικό, το οποίο να δουλεύει για όλους και να εξυπηρετήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ηλεκτρονικά την έκδοση για το φόρο της μεταβίβασης ακίνητων».
Σημείωσε δε χαρακτηριστικά, ότι «είναι πολύ σημαντικό μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να υπάρξει και μια αλλαγή νοοτροπίας στον μηχανισμό μας. Παρακολουθώ κάποια πρώτα στοιχεία της πορείας των δικαστικών υποθέσεων σε βεβαιώσεις της περιόδου 2014-16 και με έχει θορυβήσει το γεγονός ότι από τις βεβαιώσεις προστίμων της περιόδου εκείνης τουλάχιστον το 33% έχει ήδη ακυρωθεί στα δικαστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΦΟΜΕΠ. Το νούμερο θα αυξηθεί γατί και άλλες υποθέσεις εκκρεμούν».
Κλείνοντας, στάθηκε στην έμφαση που δίνει η ΑΑΔΕ στην κεντρικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα και στην ενοποίηση χαρτοφυλακίου και δυνάμεων, ώστε πρώτα και πάντα να δίνει έμφαση στις μεγάλες οφειλές.
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής Τμήματος Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρθηκε σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατέθεσε επίσης μια σειρά προτάσεων της ΕΥ ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου που πρέπει να γίνει «με γνώμονα τον συνεπή φορολογούμενο».
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Πελεκάνος, Συντονιστής της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών – Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Senior Partner – «Μπάλλας , Πελεκάνος και Συνεργάτες, Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρεία», στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι «απλουστευτική η άποψη ότι με την μείωση των φόρων και μόνο θα έρθει η ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι μια πολύπλοκη χώρα, χαρακτηρίζεται από κλειστές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, από ένα ακριβό δημόσιο και έχει στις πλάτες της δημοσιονομικούς περιορισμούς που λέγονται πλεονάσματα, τα οποία δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά και έχει και κοινωνικές ιδιαιτερότητες».
Πρόσθεσε δε ότι «στόχος της φορολογικής πολιτικής πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Δράσεις που θα στοχεύουν στην άνοδο της Ελλάδας σε αυτό που ονομάζεται διεθνής καταμερισμός εργασίας που θα ενισχύσουν την παραγωγική δομή, την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, θα βελτιώσουν το ισοζύγιο πληρωμών, γιατί όλα τα δεινά προέρχονται από τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών».

Related posts

Επιδόματα και Δώρο Πάσχα – ΟΑΕΔ: Ξεκινά από Δευτέρα η προπληρωμή

banksnews

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ τον Απρίλιο – Σε ποιους θα δοθεί

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με «άλμα» στις 880 μονάδες

banksnews

Έρευνα: Σε λογαριασμούς και φόρους το 44% του εισοδήματος των νοικοκυριών

banksnews

Πουλήθηκε η «Ναυτεμπορική» για 7 εκατ. ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη

banksnews

Τι αλλάζει στις εισφορές των επαγγελματιών

banksnews

Σχέδιο ΔΕΗ: Φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας – «Μπόνους» σε καλούς πελάτες

banksnews

Δείτε βήμα-βήμα πώς να πραγματοποιήσετε μία συναλλαγή μέσω του Internet Banking

banksnews

Ακίνητα: Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

banksnews