Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Α. Φάουτσι: “Ας είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ο ιός να προήλθε από εργαστηριακή διαρροή”

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Πέμπτη ότι επιστήμονες και ερευνητές πρέπει να διατηρήσουν “ανοιχτό το μυαλό τους” σχετικά με το ενδεχόμενο να προκλήθηκε η πανδημία του κορονοϊού από “εργαστηριακό ατύχημα” στην Κίνα, αν και επανέλαβε ότι είναι “πιο πιθανό” ο ιός να μεταδόθηκε αρχικά από κάποιο ζώο σε άνθρωπο.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μίλησε στο MSNBC, αφού δημοσιοποιήθηκαν e-mails του από τον Απρίλιο του 2020, στα οποία συζητούσε με τον διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), Φράνσις Κόλλινς, τη θεωρία ότι πηγή προέλευσης της covid-19 είναι ένα εργαστήριο στην Κίνα.

“Δεν ξέραμε και δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η προέλευση του ιού”, δήλωσε ο Φάουτσι, στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η “διαρροή από κινεζικό εργαστήριο” είναι θεωρία συνωμοσίας.

“Αν δείτε την εξέλιξη των πραγμάτων, όλοι πιστεύαμε -και εξακολουθούμε να πιστεύουμε- ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μια φυσική μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο”, δήλωσε ο Φάουτσι. “Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα, πρέπει να διατηρούμε ανοιχτό το μυαλό μας”.

Ο Φάουτσι τόνισε ότι τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο, “δεν είναι συμπαγή”.

Επιπλέον ανέφερε πως “δεν μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο της Ουχάν”. “Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία”, πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια “δίκαιη, ανοιχτή έρευνα” σχετικά με την προέλευση της πανδημίας για να “διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο”.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο CNN αυτή τη φορά, ο Φάουτσι πήρε αποστάσεις από ένα email (από αυτά που διέρρευσαν) το οποίο έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance, ο οποίος τον ευχαριστούσε επειδή στήριζε τη θεωρία ότι “ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν”.

“Ανοησίες. Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο e-mail. Τα e-mails μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σε αυτό το email, ο αποστολέας με ευχαριστούσε για όσα θεωρούσε πως είχα πει. Εγώ του είχα πει πως ο ιός, πιθανότατα, πέρασε από είδος σε είδος. Ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή”.

Αντίδραση Τραμπ

Οι δηλώσεις του Α. Φάουτσι πυροδότησαν την αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στα ΜΜΕ απαίτησε από τον Φάουτσι να πει τι γνώριζε για την έρευνα “gain of function” στο κινεζικό εργαστήριο και επέμεινε ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισ. δολάρια για την πιθανή διαρροή του ιού.

“Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρα Φάουτσι. Η χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Ουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τερματίστηκε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το έμαθα, είπα ‘με τίποτα’. Τι γνώριζε ο Δρ Φάουτσι για την έρευνα “gain of function” και πότε το γνώριζε;”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ.

Σε δεύτερο e-mail o Nτ. Τραμπ πρόσθεσε: “Τώρα όλοι, ακόμη και οι λεγόμενοι “εχθροί”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας που προέρχεται από το εργαστήριο της Ουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρος Φάουτσι και της Κίνας φωνάζει πολύ δυνατά για να την αγνοήσει κανείς. Η Κίνα θα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική, και στον Κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε!”

“Πολύ απίθανο να ξεφύγει κάτι από ένα μέρος σαν το εργαστήριο στην Ουχάν”

Μια έρευνα στην Ουχάν πριν από πέντε μήνες από κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός πιθανότατα μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα ζώα -ενδεχομένως σε εκτροφεία άγριων ζώων στη νοτιοανατολική Κίνα- αλλά η ομάδα δεν βρήκε καμία οριστική απόδειξη γι’ αυτό. Επίσης, δεν μπόρεσε να αποκλείσει τη διαρροή από εργαστήρια, επειδή οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να κάνουν πλήρη έλεγχο των εργαστηρίων στην Ουχάν, καθώς πέρασαν μόνο λίγες ώρες σε κάθε εγκατάσταση.

Τα ερωτήματα σχετικά με μια τέτοια διαρροή επικεντρώνονται γενικά στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ένα εργαστήριο βιοασφάλειας υψηλού επιπέδου όπου ορισμένοι επιστήμονες μελετούσαν τους κορονοϊούς πριν από την πανδημία. Το προσωπικό του ινστιτούτου δεν μοιράστηκε όλα τα αρχεία του ή τα ημερολόγια ασφαλείας με την ομάδα του ΠΟΥ. Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους, δήλωσε τον Μάρτιο ότι “δεν πιστεύει ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν αρκετά εκτεταμένη”.

Πριν από τρία χρόνια, Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη Γουχάν έστειλαν δύο υπομνήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιώντας για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στο εργαστήριο. Το ινστιτούτο φαίνεται να έχει κάνει αυστηρές αλλαγές από τότε, ωστόσο, και η ομάδα του ΠΟΥ έμεινε ικανοποιημένη από τα πρωτόκολλα του εργαστηρίου.

Ένας από τους ερευνητές του ΠΟΥ που επισκέφθηκε το εργαστήριο, ο Peter Ben Embarek, δήλωσε ότι το ινστιτούτο στεγάζει ένα “υπερσύγχρονο εργαστήριο”, το οποίο αποτελεί μέρος του λόγου που η ομάδα του πιστεύει ότι είναι “πολύ απίθανο να διαφύγει κάτι από ένα τέτοιο μέρος”.

Related posts

Βρετανία: Η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού δεν επηρεάζει τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους

banksnews

ΗΠΑ: Σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο,

banksnews

Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας

banksnews

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιταχύνει τις απελάσεις Αϊτινών που κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα στο Τέξας

banksnews

Ο Πούτιν καταδικάζει τον “παραλογισμό” των κατηγοριών της Πράγας

banksnews

Κύπρος: Ενας θάνατος και 858 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Ουκρανία: Ειδικά μέτρα προστασίας Λευκορώσων αντικαθεστωτικών εξήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι

banksnews

Μιανμάρ: Ο στρατός της χώρας συγκρούεται με αντάρτες ένοπλων οργανώσεων που αντιτίθενται στο πραξικόπημα

banksnews

Ιράν: Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου

banksnews