Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση επιτοκίων ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την πρόσφατη μεταβλητότητα της λίρας, που προκαλεί αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων.

Όλοι εκτός από έναν από τους 24 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% την Πέμπτη. Ο τουρκικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε για πέμπτο μήνα τον Φεβρουάριο εξαιτίας του  ράλι του πετρελαίου και από τον παρατεταμένο αντίκτυπο της αδυναμίας της λίρας το περασμένο έτος, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις τιμές αυξάνοντας τα επιτόκια.

Ο κυβερνήτης Νατζί Αγμπάλ είπε στους επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τον αντίκτυπο των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και των διαταραχών του εφοδιασμού στον πληθωρισμό για δύο εβδομάδες προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση, σύμφωνα με άτομα που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη. Ο κυβερνήτης είπε ότι η νομισματική αρχή είναι έτοιμη να αυξήσει το κόστος δανεισμού αυτό το μήνα, εάν το δικαιολογούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, είπαν οι πηγές του Bloomberg, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν φθάσει στα ύψη από λιγότερο από 20 δολάρια το βαρέλι πέρυσι, σε σχεδόν 70 δολάρια, καθώς η διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19 βελτιώνει τις προοπτικές ζήτησης και οι περικοπές παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ μετριάζουν την προσφορά. Το αργό έχει κερδίσει πάνω από 30% φέτος και περίπου 3% αυτόν τον μήνα.

Η πρόσφατη υποτίμηση της λίρας, η οποία έχασε περισσότερο από 8% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, ασκεί επίσης πίεση στον Αγμπάλ. Η αδυναμία του νομίσματος σχετίζεται κυρίως με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε πώληση νομίσματος σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αλλά πριν από αυτό, ο κυβερνήτης είχε τελειώσει μια περίπλοκη δομή χρηματοδότησης και αύξησε το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά 625 μονάδες βάσης αφότου ανέλαβε τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την αξιοπιστία της τράπεζας μεταξύ των επενδυτών. Παρά την πρόσφατη πτώση, η λίρα έχει ενισχυθεί περίπου 14%, καθώς οι προσδοκίες αυξάνονται για την επιστροφή της Τουρκίας σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

“Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μειωμένη πιθανότητα η CBRT να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού της μεσοπρόθεσμα εάν δεν αυξήσει προληπτικά τα επιτόκια σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή”, δήλωσε ο Phoenix Kalen, διευθυντής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών με έδρα το Λονδίνο στη Societe Generale, που προέβλεψε αύξηση ποσοστιαίας μονάδας.

Ο μοναδικός αντιφρονών που αναμένει σταθερή στάση από την κεντρική τράπεζα, λέει ότι θα αύξανε το επιτόκιο εάν ήταν κυβερνήτης, αλλά αναμένει ότι ο Αγμπάλ θα υποκύψει, λόγω της πίεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπερασπίζεται τα χαμηλότερα επιτόκια.

“Σε αυτές τις ακριβείς συνθήκες θα αύξανα το επιτόκιο, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα κάνουν, όχι τι πρέπει να κάνουν”, δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της TD Securities στο Λονδίνο. “Τα δύο πράγματα δεν συνάδουν πάντα. Στην Τουρκία, σχεδόν ποτέ”.

Ο Άγμπαλ δεσμεύθηκε να διατηρήσει μια αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού του 5%, το νωρίτερο το 2023. Η τουρκική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις 5 Απριλίου.

Related posts

Tesla: Σχεδιάζει να παράγει φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Κίνα

banksnews

Πολωνία-κορονοϊός: Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

banksnews

Πρακτικά Fed: Καμία αλλαγή πολιτικής μέχρι να υπάρξει σαφής βελτίωση της οικονομίας

banksnews

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η Άγκυρα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

banksnews

Frontex: Σύσταση επιτροπής για νομικά ζητήματα σχετικά με την εποπτεία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων

banksnews

Ιρλανδία: Αναμένει την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και ΕΕ, για την περίοδο μετά το Brexit

banksnews

Αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές στη Γερμανία τον Οκτώβριο

banksnews

Πάουελ (Fed): Δεν θα αυξήσουμε επιτόκια απλώς και μόνο λόγω “θεωρητικών” κινδύνων πληθωρισμού

banksnews

Η Γερμανία στέλνει γιατρούς και εξοπλισμό στην Πορτογαλία που “λυγίζει” από την έξαρση των κρουσμάτων

banksnews