Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ για τη δημιουργία “κλίματος φόβου”

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν πως έχουν δώσει “επεκτεινόμενο ρόλο” στο ισχυρό υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών (ΥΠ-Η), απορρίπτοντας έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί την αστυνομία ηθών αυτήν ότι δημιουργεί “κλίμα φόβου” στο Αφγανιστάν.

“Η κατάσταση απαιτεί επεκτεινόμενο ρόλο” για το ΥΠ-Η, ανέφερε η αφγανική de facto κυβέρνηση, αντικρούοντας, μία προς μία, τις κατηγορίες που περιέχει έκθεση αφιερωμένη στο υπουργείο συνταγμένη από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), αφού είναι “αβάσιμες”, κατ’ αυτήν.

Η UNAMA υπογράμμισε στην έκθεσή της πως “οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων” από το ΥΠ-Η και επίσης “ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της εφαρμογής των μέτρων του” οδήγησαν στη “δημιουργία κλίματος φόβου”, στον “εκφοβισμό μερίδων του πληθυσμού” του Αφγανιστάν.

Το ΥΠ-Η είναι κάθε άλλο παρά απλό υπουργείο: είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των διαταγμάτων του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, του Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα κι έχει πελώριο αντίκτυπο στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή των πολιτών του Αφγανιστάν.

Ο αντίκτυπός του είναι “δυσανάλογος” και “μεροληπτικός” σε βάρος των γυναικών, εκτίμησε η UNAMA, η οποία καταγράφει αριθμούς συλλήψεων, σωματικών τιμωριών, εκφοβισμών, παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή κ.ο.κ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στέκεται ιδιαίτερα στα μέτρα που πλήττουν τις γυναίκες, ολοένα λιγότερο ορατές στα μέσα ενημέρωσης, αναγκασμένες σε ουσιαστικά όλες τις περιπτώσεις να συνοδεύονται από μαχράμ (άνδρα προστάτη) όταν βγαίνουν από το σπίτι, καθώς και να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά και τον λαιμό).

Έχουν επίσης εκδιωχθεί από πάρκα και δημόσια λουτρά ή υποχρεωθεί να κλείσουν μικρές επιχειρήσεις που τυχόν διέθεταν, για παράδειγμα ινστιτούτα ομορφιάς.

Οι άνδρες πλήττονται επίσης από τα φιρμάνια του ΥΠ-Η, συνεχίζει η UNAMA. Στην έκθεση γίνεται λόγος για δημόσιες μαστιγώσεις ανδρών διότι δεν πήγαν στην απογευματινή προσευχή, για συλλήψεις κουρέων και βίαιη μεταχείριση άλλων διότι περιποιήθηκαν γενειάδες πελατών ή τους έκαναν “δυτικές” κομμώσεις.

Σε παράρτημα της έκθεσης με την αναλυτική απάντησή τους (σελ. 24-25), οι de facto αρχές των Ταλιμπάν διαψεύδουν πως έγιναν συλλήψεις σε κάποιες επαρχίες, αναγνωρίζουν ωστόσο πως κουρεία έκλεισαν.

Διαβεβαιώνουν ότι “τα μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα” αφότου εγκαθιδρύθηκε ξανά “το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν” και πως οι γυναίκες έχουν δυνατότητα να πηγαίνουν “σε πάρκα και δημόσιους χώρους”.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν κάνει επίσης λόγο για περιπτώσεις “κακομεταχείρισης”, “αυθαίρετων συλλήψεων” και “φυλακίσεων” Αφγανών επειδή άκουγαν μουσική, η οποία, παρότι δεν έχει εκδοθεί επίσημο διάταγμα γι’ αυτό, είναι ουσιαστικά απαγορευμένη από το υπουργείο διότι “επιτίθεται στις ρίζες του ισλάμ”.

Αν πλέον δημιουργήθηκε μηχανισμός για τη λήψη παραπόνων του πληθυσμού περί καταχρήσεων από το υπουργείο, οι γυναίκες είναι στην πράξη αποκλεισμένες από αυτόν κι οι Αφγανοί γενικά δεν τον εμπιστεύονται, σύμφωνα με την UNAMA.

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής de facto κυβέρνησης Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ σχολίασε χθες μέσω X ότι “οι συντάκτες της έκθεσης της UNAMA αποπειρώνται να κρίνουν το Αφγανιστάν από δυτικό πρίσμα”, κάτι που “δεν είναι σωστό”, διότι πρόκειται για “μουσουλμανική κοινωνία”.

“Τα δικαιώματα των πολιτών δυνάμει του ισλαμικού νόμου είναι εγγυημένα, οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με βάση τη σαρία και κανένας δεν υφίσταται καταπίεση”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού σχήματος του σουνιτικού φονταμενταλιστικού κινήματος.

πηγη - ΜΠΕ

Related posts

Στόλτενμπεργκ: Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ θα συζητηθεί μια πολυετής οικονομική δέσμευση για τη διατήρηση υποστήριξης του Κιέβου

admin

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου

admin

Oυκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Καλούγκα

admin

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο Βίλνιους με την Τσιχανούφσκαγια, μορφή της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

admin

Βρετανία: Το BBC εξετάζει την κατασκευή δικού του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης

admin

Ισραήλ: Οι ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια “νέα φάση” στην προετοιμασία τους για “πόλεμο” στο Λίβανο

admin

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την ασφάλεια

admin

Οι Βρετανοί ερευνούν “περιστατικό” στα ανοιχτά της Υεμένης

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες

admin