Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: “Ιδιαίτερα ανήσυχη” η ΕΕ λόγω επιδείνωσης των συνθηκών για τις γυναίκες

Η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε χθες Κυριακή πως “ανησυχεί ιδιαίτερα” για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μια ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή κινητοποίησης γυναικών στην Καμπούλ.

Προχθές Σάββατο, δυνάμεις των Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα αρκετές φορές και χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων τα κοντάκια των τουφεκιών τους για να χτυπήσουν τις δεκάδες γυναίκες οι οποίες διαδήλωναν απαιτώντας “ψωμί, δουλειά κι ελευθερία”. Κυνήγησαν κάποιες και εισέβαλαν σε καταστήματα όπου είχαν βρει καταφύγιο, όπου τις χτύπησαν ξανά.

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν ολοένα περισσότερους περιορισμούς στις γυναίκες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, την 15η Αυγούστου 2021.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, που βλέπουν να τους στερούνται συστηματικά οι ελευθερίες τους, τα δικαιώματά τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση”, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

“Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι το Αφγανιστάν πρέπει να συμμορφωθεί προς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης και της προστασίας των οικονομικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, και να τους επιτρέπει να συμμετέχουν με πλήρη, ίσο και σημαντικό τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας”, συνεχίζει.

Η ανακοίνωση θυμίζει εξάλλου ότι η χορήγηση κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους των Ταλιμπάν των θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “ιδίως των δικαιωμάτων των κοριτσιών, των παιδιών και των μειονοτήτων”.

Τονίζει ακόμη ότι “το Αφγανιστάν δεν πρέπει να εγείρει απειλή για την ασφάλεια άλλων χωρών”.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για την παρουσία στη χώρα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 2η Αυγούστου πως σκοτώθηκε στην Καμπούλ με πλήγμα αμερικανικού UAV.

- -

Related posts

Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ενέχει τον κίνδυνο μείωσης του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,5%

banksnews

Ε. Μακρόν: Ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για το άνοιγμα μιας κοινής διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν

banksnews

Έρευνα: Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων

banksnews

Η PepsiCo σταματά την πώληση ποτών στη Ρωσία

banksnews

Λευκορωσία: Διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της Ουκρανίας για παραβίαση του εναέριου χώρου της

banksnews

Ιταλία: Ένοπλος σκότωσε δύο μικρά παιδιά και έναν ηλικιωμένο

banksnews

Η MicroStrategy έχει χάσει $3,4 δισ. σε επενδύσεις στο Bitcoin – Παραμένει “bullish” o CEO

banksnews

Κύπρος: 167 νέα κρούσματα κορονοϊού – Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Η Ρωσία ακυρώνει το μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ

banksnews