Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά τα διάσημα brands δεν αναστέλλουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους στη Ρωσία – Τι συμβαίνει

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα οδήγησαν μερικά από τα διασημότερα brands του δυτικού κόσμου στην απόφαση να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους στη Ρωσία.

Ορισμένοι κολοσσοί ωστόσο, συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους στην εν λόγω χώρα καθώς, συγκεκριμένα κωλύματα καθιστούν ανέφικτη την απομάκρυνσή τους από τη ρωσική αγορά.

Εταιρείες όπως οι Marks and Spencer, Burger King καθώς και οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Marriott και Accor έχουν δεσμευτεί σε νόμιμες συμφωνίες franchise. Το γεγονός αυτό, δεν τους επιτρέπει να αφαιρέσουν το όνομά τους από τους πιο εμπορικούς δρόμους και τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρη τη Ρωσία, η M&S διαθέτει συνολικά, 48 καταστήματα, η Burger King απαριθμεί 800 εστιατόρια, ενώ η Marriott και η Accor λειτουργούν 28 και 57 ξενοδοχεία, αντίστοιχα.

Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν συνάψει παρόμοιες συμφωνίες οι οποίες θα τους δεσμεύουν για αρκετές ακόμη δεκαετίες. Για παράδειγμα, τα καταστήματα της Marks and Spencer στην Ρωσία τα διαχειρίζεται η τουρκική εταιρεία FiBA. Σημειώνεται, πως κατέχει τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων του λιανοπωλητή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη από το 1999. Ωστόσο, ο βρετανικός κολοσσός έχει προχωρήσει στην απαγόρευση της προώθησης των προϊόντων του στη FiBA ως απάντηση στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της Burger King αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε πως «οι εν λόγω μακροχρόνιες νομικές συμφωνίες δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον».

«Ένας απλός πολίτης θα σκεφτεί: Γιατί δεν κλείνουν απλώς τα καταστήματά τους; Αλλά μόνο από καθαρά επιχειρηματική και συμβατική σκοπιά, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς εκτεταμένες νομικές συνέπειες», υποστηρίζει ο Γκρέιμ Πέιν, ειδικός στο Ηνωμένο Βασίλειο για το διεθνές franchising μιλώντας στο BBC.

Παρόλα αυτά, η Βικτόρια Χομπς που ασχολείται με θέματα διαφορών σχετικά με το franchise, τονίζει πως εάν διαπιστωθεί ότι ένας ιδιοκτήτης franchise έχει δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή του έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μια συμφωνία θα μπορούσε να τερματιστεί άμεσα.

Στο πλευρό της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, οι συγκεκριμένες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πολίτες σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Accor, η οποία διαθέτει 57 ξενοδοχεία στη Ρωσία και απασχολεί τουλάχιστον 3.500 υπαλλήλους, ανέστειλε όλα τα μελλοντικά ανοίγματα ξενοδοχείων καθώς και τις κρατήσεις επιχειρηματιών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Επιπλέον, η Burger King ανακατευθύνει τα κέρδη της από τις δραστηριότητες της στη Ρωσία σε ανθρωπιστικές προσπάθειες. Τέλος, η M&S έχει δεσμευτεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια λίρες για να στηρίξει τους πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: https://www.--.gr

Related posts

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Χαμηλότοκα δάνεια έως €50.000 σε μικρές επιχειρήσεις με εγγυητή το Δημόσιο

banksnews

Τέλη κυκλοφορίας: Διαθέσιμα στο Taxisnet – Εύκολη πληρωμή με 3 κινήσεις

banksnews

Πρώτη κατοικία: Στις 19.000 οι αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

banksnews

Wall Street: «Έσπασε» το τριήμερο ανοδικό σερί του Dow Jones

banksnews

ΕΦΚΑ: «Βρίθουν λαθών οι συντάξεις που εκδίδονται από τους ιδιώτες»

banksnews

ΑΑΔΕ: Σχεδόν 400.000 οι φορολογούμενοι με «λογαριασμό» 1 ευρώ στην εφορία!

banksnews

Χρηματιστήριο: Σημείωσε άνοδο 41% το τελευταίο τρίμηνο

banksnews

Ο άγνωστος πόλεμος του πετρελαίου

banksnews

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος – «Φλερτάρει» με τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

banksnews