Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Αίρεται το “σκληρό lockdown” στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία

Έπειτα από έναν και πλέον μήνα αίρεται από σήμερα, Δευτέρα, στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, το “σκληρό lockdown” που είχε επιβληθεί από την 1η Απριλίου στα τρία ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας – Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ (στο οποίο τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρθεί πριν από δύο εβδομάδες) — και επαναλειτουργούν πλέον το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, κάτω όμως από μέτρα προστασίας (μάσκα, τεστ).

Επίσης από σήμερα επιτρέπεται το άνοιγμα πολιτιστικών εγκαταστάσεων και ελεύθερου χρόνου, όπως μουσεία και ζωολογικοί κήποι — αλλά αυτό κάτω από αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας — ενώ στη Βιέννη καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ίσχυε για πέντε πολυσύχναστες πλατείες της.

Το τέλος του “σκληρού lockdown” — που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια — σημαίνει επίσης ότι δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το εικοσιτετράωρο στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, όπου οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές ήταν δυνατές κάτω από προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο σκοπό.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εκτιμά σε δηλώσεις του ότι μετά το lockdown στα ανατολικά της χώρας, το οποίο είχε επιβληθεί κυρίως λόγω της υπερφόρτωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνεται η στρατηγική δράσης κατά της πανδημίας σε περιφερειακό επίπεδο,.

“Ήταν σωστό που υπήρξαμε μία από τις πρώτες χώρες που βασιστήκαμε σε μαζικά τεστ και αναλάβαμε στοχευμένες δράσεις σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας και με αυτά τα δύο μέτρα μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα από άλλες χώρες το τρίτο κύμα”, τονίζει ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σημασία των εμβολιασμών.

Οι αριθμοί μόλυνσης θα αυξηθούν “λίγο” μετά το τέλος του “σκληρού lockdown”, τονίζει η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Καταρίνα Ράιχ, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη σημασία του αυξανόμενου αριθμού εμβολιασμών και των υποχρεωτικών τεστ (σε κάποιους τομείς), “των οποίων υπάρχει εξαιρετική προσφορά, και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα αξιολογηθεί η εξέλιξη και η τάση στους αριθμούς”.

Για τις 19 Μαΐου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, προβλέπεται στην Αυστρία το άνοιγμα στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, για την πρόσβαση στους οποίους, πέραν από έναν προηγηθέντα εμβολιασμό ή τεστ, θα αναγνωρίζονται και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

“Τα τεστ εξομοιώνονται με εμβολιασμό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο, και αυτό πρέπει να είναι σαφές, καθότι ο εμβολιασμός είναι ένας πολύ καλύτερος, ασφαλέστερος και πιο σταθερός τρόπος για να προστατευτεί κάποιος”, επισημαίνει η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι οι εμβολιασμοί σε επιχειρήσεις, που ανακοινώθηκαν τελευταία από την κυβέρνηση για τα μέσα Μαΐου, θα ξεκινήσουν σε εθνικό επίπεδο στις 17 Μαΐου, ενώ στη Βιέννη ξεκινούν ήδη από σήμερα, Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Τσεχία: Οι βουλευτές απορρίπτουν αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

banksnews

Ισπανία-Πορτογαλία-Ολλανδία: Από την επόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

banksnews

Ισλανδία: Οι αρχές απαγορεύουν στο εξής την είσοδο στους ταξιδιώτες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών

banksnews

Γαλλία-ΕΕ: Ο υπουργός Οικονομίας Λεμέρ τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης περισσότερο “ισχυρής” και περισσότερο “ανεξάρτητης”

banksnews

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις

banksnews

Ιράκ: Ιστορική συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου με τον Μεγάλο Αγιατολάχ αλ Σιστάνι

banksnews

Ρωσικό ΥΠΕΞ: “Ανάξιες λόγου” οι δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΕΞ ότι το Sputnik-V είναι μέσο υβριδικού πολέμου

banksnews

Στα 2,3 τρισ. δολ. το κρατικό έλλειμμα στις ΗΠΑ το 2021, προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου

banksnews

Μεξικό και Γουατεμάλα θα επισκεφτεί η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις

banksnews