Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές

Σκληρή γλώσσα υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές έναντι της Τουρκίας με ψήφισμά τους με το οποίο καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια και στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

Το ΕΚ καταδικάζει με το ψήφισμά του “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια” και προειδοποιεί ότι “το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού”.

Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία “να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών”.

Ζητούν μια βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού της Κύπρου και του λαού της η οποία μπορεί να βρεθεί “μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων” και προτρέπουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις”.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση “με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ” και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί επίσης ότι “καθώς η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα” και καταγγέλλει τις “παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο” οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου”.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης την άμεση δέσμευση της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, καθώς και τις ενέργειές της στη Λιβύη και τη Συρία.

-

Related posts

Λευκορωσία – Εκλογές: Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μαζί μας”, λέει η υποψήφια της αντιπολίτευσης

banksnews

Volkswagen: Νέος CEO o Ραλφ Μπραντστέτερ, αποχωρεί ο Χέρμπερτ Ντις

banksnews

Zuckerberg: Ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές

banksnews

Γαλλία: Πρόστιμα στο Παρίσι σε διαδηλωτές που δεν φορούσαν μάσκα

banksnews

Γερμανία: Πάνω από 6 δισ. το κόστος των σχεδίων για αντιμετώπιση του κορονοϊού

banksnews

Συρία: Πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχουν οι Κούρδοι

banksnews

Λιβύη: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα

banksnews

Evans: Η Fed δεν θα ακολουθήσει αυστηρή φόρμουλα για το χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων

banksnews

Bloomberg: Η Τουρκία του Ερντογάν, την ώρα του “θριάμβου” της, είναι πιο απομονωμένη από ποτέ

banksnews