Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικές: Σκεπτικισμός παρά την άνοδο της παραγωγής

Ανοδικά κινήθηκε και τον Οκτώβριο η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή ( 4,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020), πλην όμως με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν του πρώτου εννεαμήνου, με αποτέλεσμα η επίδοση του δεκαμήνου να κλείσει στο 8,8% ( 13,1% στα προϊόντα του κλάδου ζωής και 5,2% στις γενικές καλύψεις).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, τον Οκτώβριο συνεχίστηκαν οι τάσεις των προηγούμενων μηνών του έτους, που ήθελαν:

  • Το σύνολο της παραγωγής να κινείται σε σαφώς ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
  • Καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση των φετινών επιδόσεων διαδραματίζουν ο κλάδος της υγείας ( 12,3%) και κυρίως τα προϊόντα ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις ( 66,7%, με αποτέλεσμα η παραγωγή του δεκαμήνου να έχει διαμορφωθεί σε 512,4 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα οριακά καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους αποταμιευτές, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι εξ’ αυτών να στρέφονται προς τα μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας βέβαια και το σχετικό κίνδυνο. Στην εξέλιξη πρωτοστατούν οι ασφαλιστικοί Όμιλοι που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δίκτυα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι άλλες εταιρείες δεν καταφέρνουν να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους στο συγκεκριμένο μέτωπο.
  • Ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων συνεχίζει και φέτος να μειώνεται λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού και της συνεχιζόμενης υποχώρησης των προσφερόμενων τιμολογίων. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως μέσα σε λίγους μήνες τα τιμολόγια του κλάδου θα ξεκινήσουν να ανακάμπτουν, εξ’ αιτίας της αυξημένης οδικής κυκλοφορίας και των μεγαλύτερων αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, παράγοντες της αγοράς περιμένουν κάποιο -προσωρινό ελπίζουν- μούδιασμα της αγοράς σε ό,τι αφορά το ρυθμό αύξησης της παραγωγής κατά το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων που έχουν εκδηλωθεί στις τιμές βασικών προϊόντων, γεγονός που πολύ πιθανόν να επηρεάσει τόσο την ψυχολογία, όσο και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής βιομηχανίας κατά τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που η ζήτηση στον κλάδο επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία της ευρύτερης οικονομίας, δηλαδή του ΑΕΠ της χώρας.

Από την άλλη πλευρά όμως, προειδοποιούν πως ριζική αλλαγή τοπίου δεν πρόκειται να υπάρξει, αν η Πολιτεία δεν αποφασίσει να προχωρήσει σε τομές. Τα φορολογικά κίνητρα αναβάλλονται από έτος σε έτος, οι συζητήσεις για ένα νέο σύστημα υγείας βρίσκονται ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο, ενώ οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών αξιολογούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες άλλοτε ως «πισωγυρίσματα» και άλλοτε ως «ημίμετρα».

«Η αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα καλούν για άμεσες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες να προστατέψουν την περιουσία τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Related posts

«Επίθεση» στις καταθέσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες

banksnews

Αλουμύλ: Στα €3,4 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

banksnews

H PwC Ελλάδας στο 7o Delphi Economic Forum

banksnews

«Ολυμπος Νάουσα»: To 2022 το ντεμπούτο του ξενοδοχείου

banksnews

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Διαχωρισμός δραστηριοτήτων σε κλάδους Χαλκού και Αλουμινίου

banksnews

H PwC Ελλάδας στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

banksnews

Τα σχέδια ανάπτυξης της πορτογαλικής EDPR στην Ελλάδα

banksnews

Πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα ενισχύουν τη Mevaco

banksnews

Νέος γύρος ιδιωτικοποίησης για ΑΔΜΗΕ

banksnews