Image default
TOP STORIES

Ας προστατέψουμε τις τράπεζες από τους εαυτούς τους

economy-051310

Η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει σύντομα το νομοσχέδιο τραπεζικής μεταρρύθμισης, που θα θέτει σε εφαρμογή τις συστάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Τράπεζες (ICB), υπό την προεδρία του Sir John Vickers, για τη δημιουργία ενός ‘φράχτη’ γύρω από βασικές λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Read more……

Read more……


Η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει σύντομα το νομοσχέδιο τραπεζικής μεταρρύθμισης, που θα θέτει σε εφαρμογή τις συστάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Τράπεζες (ICB), υπό την προεδρία του Sir John Vickers, για τη δημιουργία ενός ‘φράχτη’ γύρω από βασικές λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τραπεζικών Προτύπων, υποστηρίζει τη δημιουργία αυτής της περιφρούρησης. Ωστόσο, η Επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές μπορεί να μην επιτύχει τους στόχους της.

Η περιφρούρηση πρέπει να «ηλεκτροφόρα» αν είναι να επιτύχει – με άλλα λόγια, αν οι τράπεζες προσπαθήσουν να κουνήσουν τον φράχτη θα λάβουν ένα σοκ. Προτείνεται από πολλούς η πρόβλεψη για πλήρη διαχωρισμό, μια προσέγγιση που ο ίδιος ο Sir John ασπάστηκε με στοιχεία στην Επιτροπή αυτό το μήνα.

Οι ρυθμιστικές αρχές, επίσης, έχουν στηρίξει την άποψη αυτή. Και έχουν υποβάλει προτάσεις για την πρακτική εφαρμογή της. 

Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Φαίνονται να είναι οι μόνες. Η άσκηση πίεσης κατά της πρότασης αυτής ξεκίνησε – προβλέψιμα- τη στιγμή που η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, ακριβώς όπως έγινε όταν για πρώτη φορά η ICB πρότεινε τη θέσπιση μέτρων περιφρούρησης.

Η δύναμη του λόμπι των τραπεζών, ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, απλά στηρίζει τελικά την θέσπιση των νέων μέτρων. Ακόμα και μετά τη δημόσια οργή

για το ρόλο τους στη χρηματοπιστωτική κρίση και επακόλουθες αποκαλύψεις όπως το σκάνδαλο Libor, οι τράπεζες συνεχίζουν να πιέζουν.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει ότι η δυνατότητα να επιβληθεί πλήρης διαχωρισμός θα φέρει αβεβαιότητα, αποθαρρύνοντας επενδύσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση του Λονδίνου ως κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου.

Το αντίθετο συμβαίνει. Οι κινήσεις που προτείνει η Επιτροπή θα μειώσουν την αβεβαιότητα που αναπόφευκτα συνοδεύουν τα ατελείωτα παιχνίδια των τραπεζών. Όπως ο Sir John κατέστησε σαφές, ο μόνος τρόπος αυτή η πρόταση να αυξήσει την αβεβαιότητα είναι εάν οι τράπεζες σκοπεύουν να προσπαθήσουν να περάσουν μέσα από το φράχτη προστασίας.

Ούτε, όπως εικάζεται, οι νέες προβλέψεις θα εφαρμόζονται αυθαίρετα. Θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο πριν από κάθε περίπτωση εφαρμογής τους.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι τράπεζες θα τριγυρνάνε το φράχτη αυτό όπως αλεπούδες το κοτέτσι, εκτός αν έχουν το κίνητρο να μην το πράξουν. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, θα τεστάρουν την αντοχή του ασταμάτητα και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολιτικούς να αλλάξουν τους όρους προς όφελός τους.

Οι ρυθμίσεις είναι επομένως σημαντικές για να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες συμμορφώνονται όχι μόνο με τους κανόνες περιφρούρησης, αλλά και με το πνεύμα της.

Οι νέοι νόμοι πρέπει να καλύπτουν και πιο ήπιες οικονομικές συγκυρίες, όταν οι τράπεζες θα είναι υπό λιγότερο έντονο έλεγχο. Τότε, οι πολιτικοί θα είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στην άσκηση πίεσης και η ακεραιότητα του φράχτη προστασίας θα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι προτάσεις βοηθούν ενάντια τέτοιου είδους πιέσεις σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι τράπεζες τις βλέπουν ως σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις. Για πολλούς είναι το σημείο εκκίνησης για ένα πιο σταθερό και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα.

Εκτός από την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα νέα μέτρα μπορεί να έχουν οφέλη και για τα τραπεζικά πρότυπα. Αυτό δεν αποτελούσε κομμάτι της εντολής της ICB αλλά μετά από δύο χρόνια σκάνδαλα σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, αποτελεί πλέον βασικό στόχο της Επιτροπής.

Φυσικά, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος τρόπος προς τη βελτίωση των τραπεζικών προτύπων και η Επιτροπή εισέρχεται πλέον στη δεύτερη φάση του έργου της. Αυτή θα περιλαμβάνει ανάλυση του κατά πόσον οι αλλαγές σε τομείς όπως η εταιρική διακυβέρνηση, ο ανταγωνισμός, το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς και το αστικό και ποινικό δίκαιο θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς στον τραπεζικό κλάδο.

Στους προσεχείς μήνες η Επιτροπή θα εξετάσει και θα αναλύσει αυτά τα ζητήματα. Μαγικές συνταγές κατά μελλοντικών σκανδάλων και καταστροφών δεν υπάρχουν. Αλλά στόχος είναι να καταλήξει σε μερικές πρακτικές προτάσεις για τη βελτίωση των προτύπων και της γενικότερης κουλτούρας, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες και την αποκατάσταση της υπερηφάνειας μεταξύ των εργαζομένων τους, η αξιοπρέπεια των οποίων έχει προσβληθεί λανθασμένα σε πολλές περιπτώσεις.

Μόνο όταν η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο ανακάμψει θα είναι σε θέση να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο του στη δημιουργία της οικονομικής ανάπτυξης.

Related posts

Δώρο δισεκατομμυρίων» για την Ελλάδα;

banksnews

Μία bad bank θα ήταν ωφέλιμη για την Ευρώπη

banksnews

Το “αόρατο χέρι” στα εμβάσματα της Βενεζουέλας

banksnews

Leave a Comment