Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από τις εξαγωγές τροφοδοτείται η ανάκαμψη της Motor Oil

Στην εξαγωγική δραστηριότητα της, κυρίως, βασίζει η Motor Oil τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών για το 2021. Η εσωτερική αγορά στο πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται ασθενής, αν και καταγράφεται ήδη βελτίωση στην κατανάλωση σε σχέση με το 2020, που σημαδεύτηκε από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με τους αναλυτές, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, οι όγκοι των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο παραμένουν χαμηλότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019, αλλά είναι πιο αυξημένοι από αυτούς του 2020, με μικρή ενίσχυση στα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά ανεπανάληπτη, χαιρόμαστε που την αφήσαμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατεθεί γενναιόδωρο ενδιάμεσο μέρισμα, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη του 6μήνου.

Το επενδυτικό πλάνο της Motor Oil θα εξελιχθεί με βάση τον σχεδιασμό του, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr. Ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης του ομίλου της Motor Oil είναι η παρουσία του στις -. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά εν λειτουργία αιολικών πάρκων 220 MW και ενός ακόμη, 20 MW, που κατασκευάζεται, ο όμιλος έχει ξεπεράσει τον αρχικό στόχο του για χαρτοφυλάκιο - 300 MW.

Παράλληλα, ανοικτό αφήνεται το ενδεχόμενο να προστεθούν άλλα 650 MW, από νέες εξαγορές που αφορούν σε άδειες προς ανάπτυξη, ώστε ο όμιλος να δημιουργήσει σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο - πλέον του 1 GW.

Για φέτος προβλέπεται να επενδυθούν περί τα 140 εκατ. ευρώ σε -, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων θα κατευθυνθεί για την εξαγορά νέων έργων και ένα μικρό μέρος για την ολοκλήρωση υφιστάμενων μονάδων.

Τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil αναμένεται να ενισχυθούν από τα περιθώρια διύλισης που αυξάνονται από τον Ιανουάριο, υπάρχουν κέρδη από τα αποθέματα, ενώ θα προστεθούν και 50 εκατ. ευρώ από τις -, καθώς είναι καλά πάγια με υψηλό αιολικό παράγοντα και ταρίφες. Επιπλέον, η κερδοφορία θα ενισχυθεί από το δεύτερο τρίμηνο και από το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας, όπου θα παράγεται και υδρογόνο που είναι ακριβό προϊόν.

Η διοίκηση της εταιρίας προσανατολίζεται για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της σε διάφορες πηγές project financing και πιθανόν την έκδοση Ευρωομόλογου.

Related posts

Η Lavipharm διαθέτει τα φαρμακευτικά προϊόντα της Zentiva στην ελληνική αγορά

banksnews

Vivartia: Μπαίνουν σε τροχιά τα σχέδια της CVC

banksnews

Λουκέτο στο 30% των περιπτέρων στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας

banksnews

Στην κόψη του ξυραφιού η αναδιάρθρωση της Intralot

banksnews

Δωρεά εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας από ΑΒ Βασιλόπουλος

banksnews

Νεώριο: Την υπαγωγή στα άρθρα 106 β, δ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση

banksnews

Νέο κατάστημα Μασούτη στο Περιστέρι

banksnews

Καινοτομεί το 60,3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

banksnews

Νέος πρόεδρος στην Ημιθέα ΑΕ που ελέγχει το Ερ. Ντυνάν

banksnews