Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση ΣτΕ: Ανοιχτός ο δρόμος της διεκδίκησης για 350.000 συνταξιούχους

To δρόμο για οποιαδήποτε μελλοντική διεκδίκηση έκλεισε η απόφαση του ΣτΕ

απογοητεύοντας 1.3 εκ συνταξιούχους

που περίμεναν εναγωνίως

επί ενάμισι χρόνο

την πολυπόθητη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε χθες το αίτημα για την επιστροφή αναδρομικών για επικούρηση και δώρα που αφορούν 1.3 εκ συνταξιούχους διαψεύδοντας τις ελπίδες τους. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020 και σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.

Το κόστος των επιστροφών υπολογιζόταν συνολικά σε 2.5 δις, 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο το ΣτΕ αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε όσους είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου τα ποσά των κομμένων επικουρικών και τα κομμένα δώρα.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη οι συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει αγωγές υπολογίζονται σε 300.000- 350.000. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν κερδηθεί πρωτόδικα και παραπέμπονται στο Εφετείο. Όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί οι οποίοι σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την απόφαση του ΣτΕ ,οι υποθέσεις που θα τελεσιδικίσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Επεσήμαναν επίσης ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων μπορεί να φτάσει και τα 4 χρόνια. Ωστόσο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εν λόγω υποθέσεις να παραπεμφθούν και πάλι στο ΣτΕ ανοίγοντας νέο κύκλο αναμονής.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη είχαν διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους τους συνταξιούχους ότι δε χρειάζεται να τρέχουν να κάνουν αγωγές καθώς θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών που θα καλύπτει το σύνολο των δικαιούχων.

Ο δικηγόρος, εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος, τόνισε «Με τις αποφάσεις αυτές διαψεύστηκαν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των συνταξιούχων και κατά την νομική μου άποψη πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η σημασία και αξία μιας πιλοτικής δίκης»

«Μεγάλη η αναμονή, φτωχά τα αποτελέσματα. Ωδυνεν όρος και έτεκεν μυν- σχολιάζει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης.- Οι 1 εκ. 300 χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.Η επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία δυστυχώς εσφαλμένα δικαιολογείται από τις εκδοθείσες αποφάσεις, ότι δήθεν δεν ισχύει το διαδικαστικό δεδικασμένο των πολιτικών δικών 2015, 2019, 2020!!! Ο τύπος τρώει την ουσία

« Οι σημερινές αποφάσεις του ΣτΕ εξέπληξαν και στεναχώρησαν δυστυχώς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία- αναφέρει στη ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου- Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές τους ΣτΕ προέχει « η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και όχι η αξιοπρεπής διαβίωση των φτωχών συνταξιούχων που έχουν επικίνδυνα πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.»

Ειδήσεις σήμερα:Καιρός: Στους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Πού θα βρέξει

Στην ανακρίτρια σήμερα ο 55χρονος που δολοφόνησε τη σύζυγό του στο Κουκάκι

Το παρασκήνιο του «ναι» της Τουρκίας σε Φινλανδία και Σουηδία – Τα ανταλλάγματα και η ελληνική αντίδραση

Related posts

Συνάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου με την Μελίνα Τραυλού για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης

banksnews

Νέο πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα

banksnews

ΕΕ: Αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ ζητούν Ντράγκι – Μακρόν

banksnews

Επιδόματα – Ανεργία: Τα επιδόματα ανεργίας, οι μακροχρόνια άνεργοι και η παράταση

banksnews

ΟΠΕΚΑ: Όλα τα επιδόματα του Αυγούστου – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

banksnews

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία – Αποκλιμάκωση χρέους από το 2022

banksnews

Ακτοπλοΐα: Κόντρες και έντονες διεργασίες – Πώς απετράπη το δέσιμο των πλοίων

banksnews

ΠΟΜΙΔΑ για επαγγελματικές μισθώσεις: Πώς θα στηριχθούν οι ενοικιαστές, χωρίς να καταστραφούν οι ιδιοκτήτες

banksnews

Ράλι για τις μετοχές των ΑΠΕ μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

banksnews