Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Απροθυμία και κόπωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απροθυμία και κόπωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Ελληνική αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 800 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές. Αντιθέτως οι Διεθνείς αγορές συνεχίζουν αν καταγράφουν νέα (ΗΠΑ) ή πολυετή (ΙΑΠΩΝΙΑ) ιστορικά υψηλά, σε ένα συνεχιζόμενο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ. Η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει η Ελληνική αγορά σε σχέση με τις Διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία, λόγω της πανδημίας.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο & στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις  πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Οι 850 μονάδες του ΓΔ  & οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & όγκους συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα.

Αν και ο ΔΤΡ, επανήλθε πάνω από τον ΚΜΟ expo 25 ημερών (483,74), είναι παγιδευμένος μεταξύ των 540 & 466 μονάδων. Η έγκυρη διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων, θα διαμορφώσει και την γενικότερη τάση στην αγορά την επόμενη εβδομάδα. Παρά τις ανταλλαγές  ομολόγων μεταξύ Ελληνικών τραπεζών και Δημοσίου και εγγραφής λογιστικών κερδών, οι ξένοι δεν ξεχνούν την μεγάλη διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) σε ένα αβέβαιο επιτοκιακό μέλλον. Οι δηλώσεις του Κεντρικού τραπεζίτη για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δις €, δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως την συνέχιση της ανοδικής κίνησης τους.

Επιπλέον η σημερινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τραπέζης Ελλάδος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το συνεχιζόμενο μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και η χαμηλή οργανική κερδοφορία τους, συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ίδιες, τους μετόχους τους και την Ελληνική οικονομία.

Παρά ταύτα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης, θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50, κυρίως όμως ο 200 ημερών, σηματοδοτούν τους εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Συστήνουμε υπομονή, γιατί διάσπαση των 794 μονάδων του ΓΔ & 1890 μονάδων του FTSE25 πιθανά να επιταχύνει την διορθωτική κίνηση της αγοράς δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για τοποθετήσεις.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management..

Επισημαίνουμε ότι μετά την ανάληψη εξουσίας από το J. Biden, οι αγορές θα αρχίσουν να ασχολούνται με το πρόγραμμα του νέου προέδρου, αλλά και τα συνεχιζόμενα σοβαρά γεωπολιτικά & οικονομικά προβλήματα του πλανήτη. Τo σημαντικότερο πρόβλημα, «η ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα» μετά από μια πανδημία, φαίνεται ότι δεν εξελίσσεται όσο ομαλά επιθυμούν πολίτες, κυβερνήσεις & Κεντρικοί τραπεζίτες. Η σημερινή επισήμανση της C. Lagarde υπενθύμισε σε όλους ότι η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους στην δημόσια υγεία και στην οικονομία, σε όλη την υφήλιο…

Συνεπώς παραμένουμε σε εγρήγορση, με σαφείς στρατηγικές, αναλογιζόμενοι ότι η βασικότερη είναι η διατήρηση των κεκτημένων..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

 • ελληνική αγορά
 • Λουκάς Παπαϊωάννου
 • Fast Finance ΑΕΠΕΥ
 • χρηματιστηριακή ανάλυση
 • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

  Related posts

  Premia: Στα €27,6 εκατ. τα ενοποιημένα κέρδη το 2020

  banksnews

  Αναβάλλεται η εφαρμογή του ESEF για τις οικονομικές εκθέσεις εισηγμένων

  banksnews

  Σύσταση «outperform» από την KBW για την Alpha Bank

  banksnews

  ATTICA: Προσδιορισμός τόκων για τους δικαιούχους του ΚΟΔ την Παρασκευή

  banksnews

  Ευρωπαϊκή Πίστη: «Ανέβηκε» στο 15,36% το ποσοστό της Allianz

  banksnews

  Το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή και οι μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις

  banksnews

  Νέο sell off στις ευρωαγορές, φόβοι από το ευρωπαϊκό «λουκέτο»

  banksnews

  Επ.Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  banksnews

  Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι τον Μάιο για πρώτη φορά το 2021

  banksnews