Σε -πρόωρη- αποπληρωμή ρευστότητας, ύψους 6 δισ. ευρώ, την οποία είχε αντλήσει, μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (targeted longer-term refinancing operations – TLTRO), προχώρησε η Πειραιώς, κατά το προηγούμενο δίμηνο, μειώνοντας την έκθεσή της σε 5,5 δισ. ευρώ.
Η αποπληρωμή είχε προαναγγελθεί, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με την τράπεζα να αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει επιθετικά, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει του όρους του TLTRO III (σ.σ. το επιτόκιο αναπροσαρμόζεται στο μέσο όρο των ισχυόντων βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από τις 23 Νοεμβρίου 2022 ως τη λήξη του προγράμματος). Τελικώς, προκρίθηκε το μοντέλο σταδιακής αποπληρωμής, προκειμένου να διατηρήσει η τράπεζα υψηλό δείκτη κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio- LCR).
Η Πειραιώς πέτυχε κατά το 9μηνο του 2022 να κλείσει την «ψαλίδα» με τον εγχώριο ανταγωνισμό, σε επίπεδο NPE ratio και κεφαλαίων. Πρόκειται για δύο τομείς, που (συν)αποτελούσαν, επί σειρά ετών, την Αχίλλειο πτέρνα της. Αντίστοιχα, μειώθηκε και η ψαλίδα σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων με την τράπεζα πλέον να διαπραγματεύεται 0,38x την εκτιμώμενη καθαρή ενσώματη θέση της στο τέλος της χρονιάς, παραμένοντας, όμως, η φθηνότερη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών.
O Fully Loaded CET 1 ανήλθε την 1η Οκτωβρίου σε 10,71% από 9,5% στις 30/6 και αναμένεται να διαμορφωθεί άνω του 11% στο τέλος έτους ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας Δ΄ τριμήνου, αναστροφής προβλέψεων και δύο ακόμη συνθετικών τιτλοποιήσεων.
Ειδικότερα, την 1η Οκτωβρίου αναταξινόμησε εταιρικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, από το Διαθεσίμων προς Πώληση στο Διακράτησης ως τη Λήξη. Ως επακόλουθο της παραπάνω αναταξινόμησης τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ενισχύθηκαν, σε προ φόρων βάση κατά 82 εκατ. ευρώ. Για τις δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ αναμένει την έγκριση μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου (Significant Risk Transfer –SRT).
Στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs), εισέφερε, τον περασμένο Νοέμβριο, στην Strix Holdings δύο ομολογιακά δάνεια έκδοσης της MIG, συνολικής αξίας προ προβλέψεων 421 εκατ. ευρώ ( σ.σ. 443,8 εκατ. μαζί με τους αναλογούντες τόκους), με αντάλλαγμα επιπρόσθετα μερίδια ετερόρρυθμου εταίρου ( σ.σ. κατείχε το 100%).
Πρόκειται για δάνεια, που ταξινομούνται, σταθερά τα τελευταία χρόνια, στα NPEs. Η καθαρή λογιστική τους αξία ( σ.σ. μετά την αφαίρεση των προβλέψεων) ανέρχεται, με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Πειραιώς, σε 329 εκατ. ευρώ. Μετά την εισφορά τους στην Strix Holdings, τον Νοέμβριο, τα εν λόγω δάνεια δεν ενοποιούνται από την τράπεζα.
Η αποενοποίηση, σε συνδυασμό με λογιστικές διαγραφές και την όποια οργανική μείωση, εκτιμάται ότι οδήγησαν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως προς το σύνολο των χορηγήσεων (NPE ratio) πέριξ του 7% στο τέλος του 2022 από 8,7% στις 30/9.
Στη μείωση του NPE ratio συμβάλει και η αύξηση της “πίτας” των εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η σταδιακή εξαγορά ναυτιλιακών δανείων από την HSBC. Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Sunrise 3 με ευθύνη της κυβέρνησης.
Οι στόχοι της Πειραιώς, για τη φετινή χρονιά, θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Δευτέρας, σε τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με αναλυτές και επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, είχαν διατυπωθεί προκαταρκτικοί στόχοι για τη φετινή χρήση (κέρδη 550 εκατ. ευρώ). Μένει να φανεί αν επήλθε διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πίεσης για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των χρεώσεων.