Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλιμάκωση στη νήσο Τζέρσεϊ – Αποχωρεί και το βρετανικό ναυτικό, μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων

Δύο πλεούμενα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού απομακρύνθηκαν από την βρετανική νήσο Τζέρσεϊ, που βρίσκεται στο κανάλι που χωρίζει τη νότια Αγγλία από τη βόρεια Γαλλία, κινούμενα προς τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού γαλλικά αλιευτικά εγκατέλειψαν νωρίτερα την περιοχή, όπου διαμαρτύρονταν για τον περιορισμό των αλιευτικών δικαιωμάτων τους στη μετά Brexit εποχή.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα παραμένει σε επιφυλακή ώστε να παράσχει όποια αρωγή χρειάζεται το Τζέρσεϊ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των σχέσεων με τη Γαλλία, που “ελεγχει” την παροχή ρεύματος στο νησί.

“Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιφέρει αλλαγές στα αλιευτικά δικαιώματα”, σημείωσε. “Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν την πρόσβαση στα ύδατά του νησιού με βάση τη συμφωνία και τις υποστηρίζουμε στην άσκηση αυτού τους του δικαιώματος”, κατέληξε.

Τα σχεδόν 50 γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στα ανοικτά του Τζέρσεϊ από σήμερα το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ “παραμένουν στη θέση τους”, δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. “Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά”, πρόσθεσε.

“Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει”, δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.

“Δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϊ για να πάρουν αυτό που θέλουν”, πρόσθεσε. “Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως”.

Προχθές, Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταφύγει σε “αντίποινα” εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ, υπονοώντας πιθανές επιπτώσεις στη “μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο” που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σήμερα η Ανίκ Ζιραρντέν άσκησε περισσότερη πίεση: “Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους” να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις “που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως” στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Related posts

Γαλλία: Περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αριθμός ρεκόρ για φέτος

banksnews

Λιβύη: Η κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί για την αποχώρηση των μισθοφόρων

banksnews

Το Ιράν ξεπέρασε το φράγμα των 70.000 θανάτων – Kατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ θνησιμότητας

banksnews

Γαλλία και Γερμανία ζητούν κυρώσεις για την Ρωσία – Η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα υπάρξει σύμμετρη απάντηση

banksnews

Der Spiegel: Φορολογικά δεδομένα από το Ντουμπάι αγόρασε ο Όλαφ Σολτς

banksnews

Daly (Fed): Δεν είναι κοντά ο κίνδυνος του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού

banksnews

Ν. Αναστασιάδης προς Τατάρ: Η υπομονή έχει και τα όρια της

banksnews

Καμπότζη: Αριθμός ρεκόρ 730 νέων κρουσμάτων κορονοίού καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε

banksnews

Γερμανία: Καταγράφηκαν 481 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

banksnews