Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις ενοικίων: Πώς θα λύσει η ΑΑΔΕ τον «γρίφο» με τις υπεκμισθώσεις ακίνητων

Μαζικές καταβολές

αποζημιώσεων

για τα

«κουρεμένα» ενοίκια

που αφορούν σε υπεκμισθώσεις ακίνητων ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δηλώσεων COVID (αρχικών και τροποποιητικών) που έχουν κατατεθεί είτε από τους ιδιοκτήτες, είτε από τους εκμισθωτές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχουν κατατεθεί αιτήσεις και από τους δυο για την ίδια αποζημίωση!

Η αλήθεια είναι οτι οι πληρωμές αποζημιώσεων «κουρεμένων» ενοικίων για τις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων έχουν καθυστερήσει σημαντικά και ο λόγος είναι το μπέρδεμα πάνω στο ποιος δικαιούται την αποζημίωση.

Σύμφωνα με την νομοθεσία και τις ερμηνευτικές εγκύκλιους που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του. Φαίνεται ξεκάθαρο… αλλά στην πράξη δεν είναι ! Αυτόν ακριβώς τον «γρίφο» προσπαθεί να λύσει η ΑΑΔΕ προκειμένου να πάρει την αποζημίωση αυτός που πραγματικά την δικαιούται.

Η ουσία είναι οτι το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα εξής σημεία της εγκυκλίου Ε.2123/2021:

– Δικαιούχος για την είσπραξή της είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και υπέβαλε «Δήλωση Covid».

– Εφόσον ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 13 ν.4690/2020 (δηλαδή πήρε αποζημίωση), δεν δύναται να ωφεληθεί από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος (δηλαδή δεν μπορεί να κουρέψει και το ενοίκιο που δίνει στον ιδιοκτήτη).

Με βάση λοιπόν αυτήν την εγκύκλιο η ΑΑΔΕ εξετάζει
– Αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.

– Δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020. Αφορούν περιπτώσεις που οι δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

– Τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης για τους μήνες Μάρτιο 2020 και μετά που υποβλήθηκαν από υπεκμισθωτές και αφορούν σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή. Με τις δηλώσεις αυτές οι υπεκμισθωτές προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Ουσιαστικά δηλαδή η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει ποιος δικαιούνται την αποζημίωση και ποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο.

Όπως γίνεται αντιληπτό η εκκαθάριση των υποθέσεων που αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια υπεκμισθώσεων αποτελεί μια σύνθετη και αρκετά δύσκολη διαδικασία. Όπως όμως εξηγούν παράγοντες της ΑΑΔΕ η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι επιταχύνονται και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές.

Ειδήσεις σήμεραΑυξάνονται κρούσματα και διασωληνώμενοι – Απειλή και λόγω γρίπηςΕπίθεση με μολότοφ στο ΑΤ ΖωγράφουΣτενός συνεργάτης Φώφης Γενννηματά: «Ήταν ένας άγγελος στην κόλαση της πολιτικής ζωής»

Related posts

ΚΑΔ επιχειρήσεων – Μείωση ενοικίου: Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ

banksnews

Στο Ντουμπάι το βλέμμα των ελληνικών επιχειρήσεων

banksnews

Φορολογικές δηλώσεις: Λύση… σε μια γραμμή του Ε2 για τα ενοίκια του 2020

banksnews

Κορωνοϊός: Remdesivir – Το φάρμακο που έσωσε 17 ασθενείς στο Diamond Princess και αποτελεί την ελπίδα για θεραπεία

banksnews

Ανεβαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος για τις επιχειρήσεις – Έρχονται ανατιμήσεις και στα νοικοκυριά

banksnews

Wikifarmer: Οι top αναζητήσεις αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα για το 2020 .

banksnews

Hλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων: Με δύο δικαιολογητικά, σε τρεις ημέρες

banksnews

ΕΝΦΙΑ: Ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ ο φετινός «λογαριασμός» του

banksnews

ΥΠΟΙΚ: Στα €2,9 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο

banksnews