Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, σε ηλικία 94 ετών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι, έχοντας κοντά του την οικογένειά του.

Ο ντ’Εστέν τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και είχε νοσηλευθεί αρκετές φορές, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα μέσα Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει το Europe1, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Τουρ, απ΄ όπου όμως έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι για να συνεχίσει την ανάρρωσή του κατ’ οίκον. Σύμφωνα με το Europe1, o ντ’Εστέν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και τον Σεπτέμβριο, με πνευμονική λοίμωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ντ’Εστέν έκανε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του στις 30 Σεπτεμβρίου όταν παρευρέθηκε στην κηδεία ενός άλλου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ποιος ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είναι Γάλλος πολιτικός που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981.

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια ντ’ Εστέν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.

Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Related posts

Βόρεια Ιρλανδία: Καραντίνα έξι εβδομάδων από τις 26 Δεκεμβρίου στη βρετανική περιφέρεια

banksnews

Ρωσία: Λιγότερα από 20.000 νέα κρούσματα κορονοϊού για πρώτη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου

banksnews

Δανία: Καταγράφηκαν 256 κρούσματα κορονοϊού της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης B117

banksnews

Αργεντινή: Καταγράφηκαν 212 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού

banksnews

Αυστρία: Συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter

banksnews

Τραμπ: “Μαριονέτα” της άκρας αριστεράς ο Τζο Μπάιντεν

banksnews

Ολλανδία: 10.343 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Κιργιστάν: Ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

banksnews

Η Πολωνία θα κλείσει τα ανθρακωρυχεία έως το 2049

banksnews