Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απασχόληση – Υπουργείο Εργασίας: Ρυθμίσεις για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το

Υπουργείο Εργασίας

και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται καίρια θέματα που σχετίζονται με την εργασιακή κάλυψη και εξασφάλιση της

απασχολησιμότητας ευάλωτων

 συμπολιτών μας, όπως επαγγελματιών με προβλήματα όρασης καθώς και ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί με ίσους όρους η συμμετοχή τους στην

αγορά εργασίας

, προτεραιότητα που βρίσκεται στον πυρήνα την Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση. Με δεύτερη τροπολογία προωθείται -μεταξύ άλλων- ρύθμιση που διευκολύνει τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ειδικότερα, στην πρώτη τροπολογία:
-Προβλέπεται η χορήγηση του πλήρους ποσού οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης, σε συνταξιούχους που παράλληλα ασκούν την επιστήμη τους. Η διάταξη έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, ώστε οι δικαιούχοι με απλή αίτησή τους να λάβουν αναδρομικά τα ποσά που προβλέπονται, ενώ καταργεί και τις σχετικές υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικώς.

-Θεσπίζεται πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα συνίσταται στην υποστήριξη των ωφελούμενων κατά την διαδικασία εύρεσης εργασίας, στην καθοδήγηση των υποψήφιων εργοδοτών κατά την διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, στην υποστήριξη των ωφελούμενων και του εργοδότη κατά το διάστημα απασχόλησής των ωφελούμενων και στην κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού εργοδοτικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων εύλογων προσαρμογών υποδομών. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη δεύτερη τροπολογία:
Προβλέπεται ότι η μίσθωση χώρων, εγκαταστάσεων και υποδομών του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για τη στέγαση και λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας διενεργείται με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΣΕΦ. Η μίσθωση αυτή μπορεί να προβλέπει και την ανάληψη των δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΚΕΠΑ από τον ΕΦΚΑ και τον συμψηφισμό τους με το μίσθωμα.

Ειδήσεις σήμερα: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από δύο αυτοκίνητα στη Μεσογείων Βαφειάς και Ευμορφίδης σε τηλεοπτικό ριάλιτι που βάζει startups στο μικροσκόπιο

Τζόνι Ντεπ: Τέλος στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να επιστρέφει στον εμβληματικό ρόλο του Τζακ Σπάροου

Related posts

ΥΠΑΝΕΠ: Πρόστιμα 45.000 ευρώ σε 22 επιχειρήσεις για μη τήρηση μέτρων έναντι του COVID19

admin

Σταϊκούρας: Κανένας νέος φόρος το 2022

admin

Η ψηφιακή ασφάλεια των επιχειρήσεων σε προτεραιότητα

admin

Σχέδιο ενεργειακής θωράκισης: Πώς θα γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ελλάδα

admin

Χρήστος Μελάς: Ούτε το 2021 δεν πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία

admin

Wall Street: Τα εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε ράλι – Κέρδη 10,5% για τον Nasdaq τον Ιανουάριο

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι πότε οι δηλώσεις για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας

admin

Κόντρα ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα τιμολόγια ρεύματος: Το τελεσίγραφο και οι αντιδράσεις

admin

Αντιπρόεδρος βενζινοπωλών: Υπάρχει πτωτική τάση στις τιμές των καυσίμων

admin