Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ στηρίζουν το χρονοδιάγραμμα της Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

Υπέρ του σχεδίου αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παρουσίασε τη Δευτέρα η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκαν σήμερα μία σειρά μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ έγραψε στο blog της ΕΚΤ ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλιο και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή λίγο πάνω από το μηδέν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στη συνέχεια προς το “ουδέτερο” επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, που είναι από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο αυτό. Ο Φιλανδός ομόλογός του, Ολι Ρεν, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όπως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

“Συμφωνώ πλήρως, στηρίζω πλήρως οτιδήποτε αναφέρεται στο blog, θεωρώ ότι χαράσσει ωραία την πορεία της πολιτικής”, είπε ο Κνοτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κλάας είχε πει ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Ιούλιο, αλλά με τις σημερινές δηλώσεις του στήριξε μία μικρότερη αύξηση, της τάξης των 25 μ.β., ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση της Λαγκάρντ για σταδιακές αυξήσεις.

Μιλώντας στο Ελσίνκι, ο Ρεν, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους “περιστέρι”, δηλαδή υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, δήλωσε ότι στηρίζει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Ο Λέιν σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Λαγκάρντ για το καλοκαίρι είναι “ξεκάθαρο και ισχυρό”, αλλά τόνισε ότι κάθε κίνηση μετά τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Λετονίας δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. πρέπει να είναι μία επιλογή τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση κατά 25 μ.β.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ένα κατ’ εξοχήν “περιστέρι”, είχε μία κάπως διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να εξισωθεί με την αύξηση των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο επίπεδο. Αντίθετα, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η παγίωση του πληθωρισμού στον στόχο 2% της ΕΚΤ.

-

Related posts

Τζ. Κέρι: Καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι “αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών”

banksnews

Αυστρία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της καραντίνας

banksnews

Ο Κόντε δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και η κυβέρνηση Ντράγκι κινδυνεύει με κατάρρευση

banksnews

Αργεντινή: Έσπασε το φράγμα των 7 εκατ. κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας

banksnews

Γερμανία – Μπέρμποκ: Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται τα πάντα για το κλίμα

banksnews

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου

banksnews

Κύπρος: 77 νέα κρούσματα κορονοϊού και 2 θάνατοι

banksnews

ΗΠΑ: Στρατιωτική βάση στην Ουάσινγκτον σε συναγερμό λόγω πιθανής παρουσίας ενόπλου

banksnews

Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Βινίτσια

banksnews