Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανoιξε ο δρόμος για «δώρο Χριστουγέννων» – Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Την επόμενη εβδομάδα με την κατάθεση του

προϋπολογισμού

στη Βουλή θα σφραγιστεί το ποσοστό αύξησης των

συντάξεων

από την 1//1/2024 το οποίο σε κάθε περίπτωση δε θα υποχωρήσει κάτω από το 3%.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ευχάριστη έκπληξη το ποσοστό να φτάσει και το 3,2% καθώς η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4% σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ δίνουν περιθώριο για οριακά μεγαλύτερες αυξήσεις. Πάντως, στην πράξη οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Για παράδειγμα στη μέση σύνταξη των 700 ευρώ, με την αύξηση 3% ο συνταξιούχος θα δει τη σύνταξή του να αυξάνεται κατά 21 ευρώ ενώ με το 3,2% η αύξηση θα ανέρχεται σε 22.4 ευρώ.

Την ίδια ώρα άνοιξε ο δρόμος και για την καταβολή «δώρου Χριστουγέννων» στους ευάλωτους και τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Οκτώβριο προκύπτει ένα περίσσευμα 300 εκατ. ευρώ που δεν θα διαταράξει στο ελάχιστο τον αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ .

Το ύψος της ενίσχυσης αυτής αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Σε ξεχωριστό πλαίσιο θα εξεταστεί η βοήθεια αυτή προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενότερα από τα περσινά. Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα κοντά στα 8.400 ευρώ έναντι 800 ευρώ και ετήσιο 9.600 ευρώ που ήταν πέρυσι. Κατά τα ίδια σενάρια η ενίσχυση θα δοθεί σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ.

Όπως και το 2022 εκτιμάται ότι θα δοθεί σε περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχους , ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Συγκεκριμένα το έκτακτο βοήθημα θα καλύψει:

  • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
  • 205.000 Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 182.000 Άτομα με αναπηρία
  • 100.000 Μακροχρόνια άνεργους (μη επιδοτούμενοι)

Τα άλλα δύο μέτρα που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας είναι:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα το ΕΕΕ ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 400 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Το επίδομα 100-200 ευρώ, θα λάβουν την περίοδο των γιορτών 750.000 συνταξιούχοι που δεν δικαιούνται την αύξηση του 3%-3.2% καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Ειδικότερα, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 1600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα 200 ευρώ. Συνταξιούχος με σύνταξη 1500 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:Υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα – Ανέπτυξαν μπουλντόζες στις εγκαταστάσεις τουΒίντεο: Έξαλλος ο πατέρας της Φαίης Μπακογιώργου, έφυγε από το πλατό – «Είσαι ανάγωγος, σταματώ»Πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένοι βοριάδες σήμερα – Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο

Related posts

Γιάννης Στουρνάρας: Στο 20,9% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα – Τα 6 μέτρα που προτείνει

admin

Η Glafka Capital επενδύει στην Ελλάδα

admin

Γεωργιάδης: Τα ποσά από το νέο ΕΣΠΑ θα διαχυθούν στην ελληνική οικονομία, εν μέσω της ύφεσης που έχει φέρει ο πόλεμος

admin

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Όλα τα μέτρα και τα ποσά των αποζημιώσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

admin

Συντάξεις Μαΐου: Από αύριο έως την Παρασκευή η καταβολή

admin

Εργάνη: Θετικό ισοζύγιο κατά 15.189 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις στη ζώνη των 1.210 – 1.220 μονάδων

admin

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει διάρκεια

admin

Η εκδίκηση της… old school οικονομίας – Πού βρίσκεται το περισσότερο ρευστό

admin