Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τους κλυδωνισμούς που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν υφίσταται πιέσεις που συνδέονται με τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ευρώπη.
“Διανύουμε μια περίοδο, ειλικρινά, πολύ αυξημένης έντασης και εγρήγορσης”, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με τους κλυδωνισμούς που πυροδότησαν οι πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters.
“Δεν θεωρώ, και το έχουμε πεί αυτό, ότι κάποια από αυτές τις εξελίξεις προκαλεί πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου”, πρόσθεσε ο Μπέιλι.
Η κατάρρευση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας Silicon Valley Bank, την οποία ακολούθησαν οι καταρρεύσεις κι άλλων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, και η έκτακτη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την επίσης ελβετική UBS, έχουν προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές, έχοντας εγείρει φόβους σχετικά με την υγεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπέιλι κινήθηκε και ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Ντέιβ Ράμσντεν, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα “πρέπει να παραμείνει σε πλήρη εγρήγορση” λόγω της τρέχουσας αναταραχής.
“Θα παρακολουθούμε στενά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, τις πιθανές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ θα εξετάζουμε επίσης τυχόν άλλους παράγοντες κινδύνου”, τόνισε.
Ο Μπέιλι ανέφερε ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών ορισμένων τραπεζών καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές δοκιμάζουν τις αντοχές του κλάδου.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας SVB σημείωσε ότι η κατάρρευσή της ήταν από τις ταχύτερες που έχει δει ποτέ. “Ήταν πραγματικά η ταχύτερη μετάβαση από μια εύρωστη κατάσταση στον θάνατο, από την εποχή της Barings”, σημείωσε ο Μπέιλι, αναφερόμενος στην κατάρρευση της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας τον 1995.
Όχι σε συνολική εγγύηση καταθέσεων
Όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων, ο Μπέιλι σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί κανόνα ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εγγυημένες, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί τραπεζικός πανικός στην περίπτωση που αρθεί μια τέτοια εγγύηση.
Σημειώνεται ότι στη Βρετανία είναι εγγυημένες οι καταθέσεις στις αδειοδοτημένες τράπεζες έως του ποσού των 85.000 στερλινών ή 104.000 δολαρίων.
Ο διοικητής της ΒοΕ πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον βρετανικό βραχίονα της Credit Suisse εδώ και πολλά χρόνια, προσθέτοντας όμως ότι ο ελβετικός όμιλος αντιμετώπισε “πρόβλημα βιωσιμότητας” λίγες ημέρες πριν τη διάσωσή του λόγω της εκροής καταθέσεων.
“Έχουμε κάνει πολλά βήματα όλα αυτά τα χρόνια για να φέρουμε… τη βρετανική δραστηριότητα σε ένα επίπεδο όπου πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε εάν χρειαστεί”, σημείωσε. “Αυτή ήταν ύψιστη προτεραιότητα για εμάς που έχει τις ρίζες της μια δεκαετία πίσω”.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας τόνισε επίσης ότι η Βρετανία δεν θα αντιμετωπίσει τους κατόχους ομολόγων AT1 με τον ίδιο τρόπο που το έπραξε η Ελβετία στην περίπτωση της έκτακτης εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS.
“Σε κάθε εξυγίανση θα τηρούμε πάντα τον κώδικα ιεραρχίας γιατί αποτελεί θεμελιώδη αρχή”, σημείωσε ο Μπέιλι.