Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Απορρίπτει την πρόταση Όρμπαν για αναβολή της απόφασης για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπάν να αναβληθεί η απόφαση σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου στην ΕΕ.

“Δεν θεωρώ την πρόταση του Όρμπάν καθόλου καλή. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται σωστά. Είναι χρήματα των ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να δίνονται σύμφωνα με τις αξίες μας. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις κρατών μελών για τις οποίες το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικό, απλώς δεν δημοσιεύεται η γνώμη τους τόσο συχνά στον τύπο”, τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”.

Ο Όρμπάν είχε προτείνει σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα να αναβληθεί η απόφαση για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία παρεμποδίζουν επί του παρόντος τη λήψη απόφασης της ΕΕ σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη των πληγεισών χωρών από την κρίση του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών προτίθενται να συμφωνήσουν μόνο εάν δεν υιοθετηθούν ταυτόχρονα και τα κριτήρια για το κράτος δικαίου.

Ο Τίμερμανς εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι “οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. “Πολλά κράτη μέλη το υποστηρίζουν ήδη”, είπε στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη κατά 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με το 1990), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μείωση κατά 60%.

Ο Τίμερμανς δηλώνει επίσης αισιόδοξος ότι η προστασία του κλίματος θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί παγκοσμίως στο μέλλον: “Σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε μόνοι. Οι Κινέζοι θέλουν να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και τώρα εντάσσουν τον στόχο αυτό στα πενταετή σχέδιά τους. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, όπως επίσης η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τις επαναφέρει στη Συμφωνία του Παρισιού.Υπάρχει πραγματικά μεγάλη κινητικότητα στο θέμα αυτό”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ερντογάν για Βαρώσια: Και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή των περιουσιών τους

banksnews

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου φαίνεται να έγινε η έκρηξη στη Βηρυτό

banksnews

Για “αποσάθρωση” πολλών υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας της χώρας κάνει λόγο ο Τζο Μπάιντεν

banksnews

Απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνομιλιών ο Αζέρος πρωθυπουργός και ο Αρμένιος πρόεδρος

banksnews

Ιράν: Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε επτά λεπτά λόγω κορονοϊού

banksnews

Alitalia: Περισσότερες πτήσεις προς διεθνείς προορισμούς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

banksnews

Γαλλία: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι – κουκουλοφόροι πυρπολούν αυτοκίνητα

banksnews

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ουκρανούς για παρέμβαση στις εκλογές του 2020

banksnews

Τουρκία: 9.877 νέα κρούσματα κορονοϊού και 193 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

banksnews