Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος η JPMorgan

Οι αρχές της Βραζιλίας διερευνούν αν η JPMorgan Chase & Co έπαιξε ρόλο σε ένα φερόμενο σκάνδαλο δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες που χρονολογούνται στο 2011 και το οποίο περιελάμβανε την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters και δύο πηγές των αρχών.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει επικεντρώσει την προσοχή της σε αγορές περίπου 300.000 βαρελιών πετρελαίου της Petrobras από την JPMorgan το 2011 σύμφωνα με έγγραφα και πηγές που επικαλείται το Reuters.

Τα έγγραφα, περιλαμβάνουν μηνύματα email μεταξύ των φερόμενων συνομοτών, καταθέσεις μαρτύρων και τραπεζικά αρχεία. Οι αρχές εργάζονται για να διαπιστώσουν αν η υποτιθέμενη δωροδοκία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσαν οι πηγές.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν κατάθεση μαρτύρων από έναν πρώην έμπορο καυσίμων της Petrobras, τον Rodrigo Berkowitz, ο οποίος κάνει λόγο για δύο φορτία καυσίμων που πωλήθηκαν σε μονάδα της JPMorgan.

Η έρευνα, η οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας των βραζιλιάνικων αρχών που εξετάζουν εδώ και χρόνια ύποπτες ενέργειες στον κλάδο ενέργειας. Ως μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JPMorgan αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο της έρευνας.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας εργάζεται για να διαπιστώσει αν η JPMorgan εξασφάλισε αποστολές καυσίμων της  Petrobras σε τεχνητά χαμηλές τιμές, δρομολογώντας δωροδοκίες σε υπαλλήλους της Petrobras μέσω ενός δικτύου μεσάζοντων, σύμφωνα με τις πηγές και τα έγγραφα.

Η Petrobras ανέφερε μέσω ενός email ότι έχει “μηδενική ανοχή σε σχέση για την απάτη και τη διαφθορά”. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει βοηθήσει εκτενώς τις αρχές της Βραζιλίας σε διάφορες έρευνες που σχετίζονται με τη διαφθορά.

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη κατηγορία ενάντια στη JPMorgan μέχρι στιγμής και παραμένει ασαφές αν θα υπάρξει, σημειώνει το Reuters.

Η Petrobras, ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αγοράζει και πουλάει σε τακτική βάση προϊόντα πετρελαίου σε συμφωνίες που αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή τιμή για την εταιρεία. Ωστόσο, οι αρχές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας ισχυρίζονται ότι ορισμένοι έμποροι της Petrobras έχουν λάβει δωροδοκίες για περισσότερο από μια δεκαετία έως το 2018.

Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές δεν έχουν ακόμη μοιραστεί τα ευρήματά τους σχετικά με την JPMorgan με τις αμερικανικές αρχές, πρόσθεσαν οι πηγές, αν και είναι πιθανό να το κάνουν αν προχωρήσει η έρευνα.

Μεταξύ των θεμάτων που προσπαθούν να καθορίσουν οι βραζιλιάνικες αρχές είναι το χρονοδιάγραμμα της υποτιθέμενης επιχείρησης δωροδοκίας της JPMorgan.

Η JPMorgan αποχώρησε σε μεγάλο βαθμό από τις συναλλαγές φυσικών εμπορευμάτων το 2014, πουλώντας τις δραστηριότητές της στην Mercuria έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Related posts

Συρία: Τουλάχιστον 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν σε ενέδρα

banksnews

Νεκρός ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό σε συντριβή ελικοπτέρου

banksnews

Αυστρία: Επανεισάγεται μετά από 19 χρόνια η ετήσια έκθεση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό

banksnews

Moody’s: Βρετανία και Ιταλία οι μεγάλες μας “ανησυχίες” στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία

banksnews

Ισραήλ-Γάζα: Επέκταση της ζώνης αλιείας στα 12 μίλια

banksnews

Ιταλία: “Πράσινο φως” στο αντίσωμα GSK-Vir για θεραπεία της covid-19

banksnews

Τυνησία-Covid-19: Διαδηλώσεις εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και οικονομικών δυσχερειών

banksnews

Η Ισπανία θα δωρίσει το 5-10% του μεριδίου της των εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λατινική Αμερική

banksnews

Ιταλία: Καταγράφηκαν 11.068 κρούσματα κορονοϊού

banksnews