Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπη με κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μολδαβία

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom προειδοποίησε την κυβέρνηση της Μολδαβίας για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, επειδή δεν καταβλήθηκε η πληρωμή για το φυσικό αέριο του Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η σύμβαση που έχουν υπογράψει η Gazprom με την κυβέρνηση της χώρας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτσα, κατά την διάρκεια ενημέρωσης, η οποία είπε ότι σε σχέση με αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει κατάσταση έκτακτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα.

“Η Gazprom προειδοποίησε χθες ότι αν δεν πληρώσουμε την προκαταβολή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτσα. Η ίδια δήλωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο αύριο να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και να δώσει στην κυβέρνηση ευρείες δικαιοδοσίες σε σχέση με τη διαχείριση του ενεργειακού τομέα, όπως τη μεταστροφή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη βιομηχανία στα νοικοκυριά και τη χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού για την πληρωμή του καυσίμου.

“Στη συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων θα συζητήσουμε τα μέτρα αυτά. Την Πέμπτη θα πάω στο κοινοβούλιο και θα ζητήσω να επιβληθεί στην χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα. Εάν η απόφαση αυτή ληφθεί, τότε θα συνεδριάσουμε εκ νέου και θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, δήλωσε η Γκαβριλίτσα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Σπίνου δήλωσε ότι η χώρα ήταν σε θέση να καταβάλει το ποσό των 38 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν συνολικό λογαριασμό ύψους 63 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Μολδαβία είναι ένα εμπορικό ζήτημα μεταξύ της Gazprom και της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά το φυσικό αέριο παραδίδεται και πρέπει να πληρωθεί.

Η Μολδαβία και η Gazprom έχουν υπογράψει πενταετή σύμβαση, η ισχύς της οποίας άρχισε την 1η Νοεμβρίου και η οποία προβλέπει την καταβολή πληρωμών την 20η ημέρα του εκάστοτε μηνός.

Η μικρή αυτή πρώην σοβιετική δημοκρατία στα τέλη Οκτωβρίου είχε επιβάλλει στον ενεργειακό τομέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει τότε ότι προτίθεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου τον Νοέμβριο, καθώς η Μολδαβία είχε καθυστερήσει την καταβολή της προπληρωμής. Για την επίλυση της κρίσης, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας τροποποίησε τότε τον προϋπολογισμό για την πληρωμή του χρέους.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Το TikTok φαίνεται ότι είναι ο διαδικτυακός προορισμός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα

banksnews

Πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιαπωνία – Στο ναδίρ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Σούγκα

banksnews

Πόλεμος στην Υεμένη: Περίπου 14.700 Χούθι έχουν σκοτωθεί στη μάχη της Μαρίμπ τους τελευταίους 5 μήνες

banksnews

Μενέντεζ: Δεν βλέπω νέες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αν δεν αλλάξει στάση για τους S-400

banksnews

Τζεντιλόνι: Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και γύρω από το Κίεβο

banksnews

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καλεί Ρωσία και Ουκρανία να εργαστούν από κοινού για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

banksnews

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδεινώνει σκόπιμα την κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

banksnews

Η Ιταλία υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

banksnews

Η Apple κλείνει τρία καταστήματα σε ΗΠΑ και Καναδά λόγω αύξησης των κρουσμάτων

banksnews