Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικό νομοσχέδιο, κοινωνικό μέρισμα, προϋπολογισμό και 4η αξιολόγηση

Εβδομάδα συσκέψεων, εκθέσεων και στοιχείων που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής αλλά και στην πορεία της οικονομίας είναι αυτή που ξεκινά σήμερα. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις βελτιώσεις και στις τελευταίες πινελιές, ώστε να λάβει την τελική του μορφή το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ενώ παράλληλα θα μπει στην τελική ευθεία το θέμα του φετινού κοινωνικού μερίσματος. Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο εκθέσεων που αφορούν στη χώρα μας και μία ημέρα αργότερα θα ακολουθήσει η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή.
Η αυλαία των εξελίξεων ανοίγει σήμερα με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο του τρέχοντος έτους και με τη σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου και το κοινωνικό μέρισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα λίγο μετά τις 11.00 το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 θα εξακολουθήσει να καταγράφεται υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων αναμένεται να είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Η πρώτη αυτή εικόνα θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για το εκτιμώμενο τελικό ύψος του φετινού υπερπλεονάσματος και την αξιοποίησή του. Τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει στα χέρια του αναλυτικότερα στοιχεία.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 η κυβέρνηση εκτιμά ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 360 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από το υπερπλεόνασμα για έκτακτες ανάγκες (π.χ. αναδρομικά συνταξιούχων), καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διανομή μεγάλου ποσού ως κοινωνικού μερίσματος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, «έπειτα από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχθώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» πως «οτιδήποτε λέγεται μέχρι σήμερα (για το κοινωνικό μέρισμα), είναι χρήσιμο ως σκέψη, αλλά, επί της ουσίας, είναι πρόωρο… Στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε ουσιαστικά τα απολογιστικά δεδομένα του έτους. Θα διαπιστώσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν και θα αποφασίσουμε για την κατανομή και αξιοποίησή τους». Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα capital.gr: «Στις 20 Νοεμβρίου θα έχω αναλυτική εικόνα των εσόδων ανά πεδίο, αλλά και μία καλύτερη εικόνα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μία εκτίμηση που θα εισαχθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μία ημέρα μετά».
Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού δεν αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, καθώς το τελευταίο έχει εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί τόσο φέτος όσο και την προσεχή χρονιά, σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που εξακολουθεί να βλέπει απόκλιση για το 2020 (προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ φέτος θα φθάσει το 3,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ).Φορολογικό και εκθέσεις
Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σειρά βελτιώσεων, ανταποκρινόμενη στα σχόλια που υποβλήθηκαν από φορολογούμενους κατά τη δημόσια διαβούλευσης για ζητήματα όπως οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, η έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων, η φορολόγηση παροχών σε είδος, οι περιστασιακά εργαζόμενοι κ.ά.
Μεθαύριο, Τετάρτη οι προβολείς θα στραφούν στις Βρυξέλλες και στις εκθέσεις που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, την αποτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 και την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η 4η έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας έχει αυξημένη βαρύτητα, γιατί συνδέεται με την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) και (σε δεύτερο χρόνο) την αξιοποίησή τους για επενδύσεις.

Related posts

Handelsblatt: H Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούσαν

banksnews

Στουρνάρας: Θα ζητήσω πλήρη άρση των capital controls

banksnews

Κέρδος 122 εκατ. ευρώ για τη μείωση του χρέους από τον ESM

banksnews