
Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις (ΓΔ -0,19%) και με χαμηλό τζίρο (101 εκ.) κύλησε η χθεσινή ημέρα στο ΧΑ με τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα να είναι:
α. η θετική αντίδραση των δύο διυλιστηρίων ΜΟΗ & ΕΛΠΕ και
β. η σημαντική υποχώρηση της ΤΙΤΑΝ (-4,1%) παρά το θετικό ξεκίνημα της TTAM στον NYSE (16.40$)
Μικτή εικόνα και στις τράπεζες με ΑΛΦΑ 1,9% και ΕΥΡΩΒ -0,84% ακολουθώντας τους χρησμούς της Goldman Sachs, νέα ιστορικά υψηλά σε ΔΕΗ (13,60).
Δύο τα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές και κατευθύνουν τις κινήσεις τους, το πρώτο αφορά στις όποιες κινήσεις, αποφάσεις, δηλώσεις της διακυβέρνησης Τραμπ ειδικά σε σχέση με το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς και το δεύτερο αμιγώς εγχώριο με την ‘πρωτοφανή’ κατά τους επιστήμονες σεισμική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης με τους ειδικούς να αναφέρονται για πρώτη φορά ότι κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.
Όπως αναμενόταν, ο MSCI άφησε αμετάβλητους τους δείκτες στο ΧΑ ενώ ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ ότι ξανανοίγει το 10ετές λήξης Ιουνίου 2035 για επιπλέον ποσό 250 εκ. (αρχικό επιτόκιο 3,62%).
Εχει αναφερθεί πολλές φορές ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές, αλλά το παράδειγμα της Tesla (παρά το μικρό δείγμα γραφής) – ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Νο 2 (;) της κυβέρνησης των ΗΠΑ – είναι ενδεικτικό της κατάστασης με την μετοχή από την ημέρα της ορκωμοσίας Τραμπ (21/1) και μέσα σε 20 ημέρες να έχει απωλέσει κεφαλαιοποίηση 280 δισ. $ ή 20% της αξίας της, συνεπικουρούμενη βέβαια και από πιο αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου.
Στα δικά μας, η τεχνική εικόνα του ΓΔ και σε πείσμα των ανησυχιών (σεισμοί) ή και προβληματισμών (δασμοί, πολιτική κατάσταση) των επενδυτών, δείχνει ανθεκτική στα επίπεδα των 1550 μονάδων με βασική στόχευση τις 1580 μονάδες και γραμμή άμυνας στις 1525.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης