Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αναταράξεις στο Χ.Α. ελέω της αύξησης στην Πειραιώς

Αναταράξεις στο Χ.Α. ελέω της αύξησης στην Πειραιώς

Η αναγγελία των όρων της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με την τιμή εξάσκησης να μην υπερβαίνει το €1,15 και την απίσχναση (dilution) σε βάρος των παλαιών μετόχων μερικώς μόνο να θεραπεύεται με την άσκηση  κάποιων δικαιωμάτων τους (διαμορφώνεται στο 80% περίπου), οι αναταράξεις ήταν αναμενόμενες με τη μετοχή να καταγράφει διαδοχικά limit down.

Με τη διαμόρφωση της τιμής ισορροπίας να εξαρτάται από τον προσδοκώμενο βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης μέσω του book building και να είναι υψηλότερη της τιμής εξάσκησης στο βαθμό που συντελεστεί ικανοποιητικός βαθμός υπερκάλυψης. Αυτό θα δείξει το βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στο σχεδιασμό της διοίκησης και ειδικότερα την προοπτική μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό ως το τέλος του έτους (σχέδια Sunrise I και ΙΙ).

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αναπόφευκτα και τις λοιπές τραπεζικές μετοχές καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ΑΜΚ, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τον υψηλό βαθμό συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, γεγονός που απαιτεί κερδοφόρα αποτελέσματα για να τα διατηρεί αλώβητα. Έτσι, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, διακόπτοντας το θετικό momentum που είχε οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση μπορεί να βρει ισχυρή στήριξη στην περιοχή μεταξύ 855-850 μονάδων. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται το 2ο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών ώστε να υπάρξουν τα δεδομένα μιας συνολικής αξιολόγησης των προοπτικών τους, ενώ κρίσιμη είναι και η έκθεση αξιολόγησης της S & P την Παρασκευή για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο εξωτερικό, η έκρηξη κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Walls Fargo, Bofa , Morgan Stanley) συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χρηματιστηριακή ευφορία  και να οδηγεί σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες στη Wall Street. Παράλληλα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων ( 9,8% το Μάρτιο) πιστοποιεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και μόνο οι επιδόσεις του πληθωρισμού ( 2,6% το Μάρτιο και μάλλον ψηλότερα στη συνέχεια) διαμορφώνουν εύλογο προβληματισμό σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Federal, με την ίδια να έχει πρόσφατα αναφερθεί σε διατήρηση των επιτοκίων  στο μηδέν μέχρι το 2023!

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. συζητά ακόμη για την επίσπευση των εκταμιεύσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στον αντίποδα το ΑΕΠ της Κίνας τρέχει με 18,3% το 1ο τρίμηνο ! Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να πυκνώνουν, αφήνοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες τις διεθνείς αγορές που δεν θεωρούν ότι θα διακοπεί η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνέχεια της υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Τράπεζα Πειραιώς
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • χρηματιστηριακό σχόλιο

  Related posts

  Τέρνα Ενεργειακή: Επαφές με RF Energy για εξαγορά αιολικών πάρκων

  banksnews

  Χ.Α.: Ο Σεπτέμβριος, οι 850 μονάδες και τα τεχνικά δεδομένα

  banksnews

  Σαράντης: Αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου

  banksnews

  Συσσώρευση ενόψει της επόμενης κίνησης για τον Γ.Δ. …

  banksnews

  Σε εννέα ημέρες η απόφαση του ΣτΕ για το καζίνο του Ελληνικού

  banksnews

  Προς εκπλήρωση του «January Effect» το Ελληνικό Χρηματιστήριο

  banksnews

  Εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη που κατασκεύασε ο Όμιλος Mytilineos

  banksnews

  Βαράγκης: Εγκρίνεται η συμφωνία εξυγίανσης-Αποφάσεις της Γ.Σ

  banksnews

  Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά τη χθεσινή βουτιά

  banksnews