Image default
TOP STORIES

Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία

Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία

Το τελευταίο διάστημα η Κίνα κατάφερε να μηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα κορονοϊού και να επανεκκινήσει εντυπωσιακά την οικονομία. Το τρίτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη άγγιξε το 5%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Παρά την πανδημία η κινεζική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση, αλλά σε ανάπτυξη. Η κινεζική στατιστική υπηρεσία κάνει λόγο για 4,9% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει σημειωθεί μια τόσο εντυπωσιακή ανάπτυξη το ίδιο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η κινεζική οικονομία αφήνει πολύ πιο γρήγορα την κρίση πίσω της από ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές αρχές κατάφεραν σχεδόν να μηδενίσουν τα κρούσματα στη χώρα με τη βοήθεια της αδιάλειπτης παρακολούθησης του πληθυσμού αλλά και μεγάλο αριθμό προσωπικού. Από την τακτική αυτή βγαίνει κερδισμένη κατ΄ αρχήν η οικονομία της χώρας. Πολλά εργοστάσια επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Σε περίπτωση ωστόσο που η ζήτηση από το εξωτερικό περιοριστεί λόγω κορωνοϊού, τότε η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλο πρόβλημα, λέει η εκπρόσωπος της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας Λίου Αϊχουά: “Παρά τις θετικές εξελίξεις στην καταπολέμηση της πανδημίας διεθνώς, μάς είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Εξακολουθούν να υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Εκτός αυτού η ζήτηση στο εσωτερικό της Κίνας δεν έχει φθάσει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα μιας και η ανάκαμψη των επιχειρήσεων δεν γίνεται με ίδιους ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα”.

Ανάπτυξη στη Κίνα, ύφεση σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Μάικλ Πέτις, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστημίου του Πεκίνου, επιβεβαιώνει τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αναφερόμενος στο παράδειγμα του κινεζικού λιανικού εμπορίου, το οποίο αντικατοπτρίζει την εσωτερική ζήτηση και βρίσκεται σήμερα 7,2% κάτω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Πέτις η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη στη Κίνα οφείλεται εν πολλοίς στην παραγωγή, τις εξαγωγές και τις τεράστιες δημόσιες επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, λέει ο οικονομολόγος δεν μπορούμε να συγκρίνουμε σε κλίμακα 1:1 τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και εκείνα άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη: “Η κινεζική ηγεσία είναι σε θέση να πετύχει όποιο οικονομικό στόχο επιθυμεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με πραγματική ανάπτυξη, αλλά με οικονομική δραστηριότητα. Θέλεις να ενισχύσεις στην Κίνα την ανάπτυξη; Βρες ένα ποτάμι και φτιάξε μια γέφυρα, είτε τη χρειάζεσαι είτε όχι. Έτσι η Κίνα διασφαλίζει ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η κινεζική οικονομική ανάπτυξη θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 2%. Μικρό ποσοστό σε σχέση με τους περσινούς οικονομικούς ρυθμούς, αλλά σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα δουν φέτος την οικονομία τους να συρρικνώνεται. Καθαρά από στατιστική σκοπιά πάντως η Κίνα θα κάνει φέτος ένα σημαντικό οικονομικό άλμα περιορίζοντας τη διαφορά που τη χωρίζει από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

Related posts

Το Brexit είναι αποτέλεσμα εφησυχασμού, όχι πόνου

banksnews

Goldman Sachs: Τι σήματα δίνουν τα τρίμηνα των ελληνικών τραπεζών

banksnews

Με αποφασιστικά βήματα προωθεί η AlphaBank το σχέδιο Galaxy

banksnews

Μια αποδυναμωμένη Αμερική στέκεται μόνη

banksnews

DBRS: Πολύ αργή η πρόοδος στη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών

banksnews

Συνεχίζεται η αιμορραγία των NPEs

banksnews

Η ΕΚΤ επιβραδύνει το QE για να περιορίσει το ευρώ

banksnews

Γιατί η άνοδος του ευρώ είναι πονοκέφαλος για την ΕΚΤ

banksnews

Τα ξεσπάσματα της αγοράς ομολόγων

banksnews