Δέσμη μέτρων σε τρία επίπεδα – οικονομικά, θεσμικά, μεταρρυθμιστικά – περιλαμβάνει η παρέμβαση που ετοίμασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, σηματοδοτώντας παραδοσιακά από τη Θεσσαλονίκη την αφετηρία της πολιτικής περιόδου. Μισθωτοί, οικογένειες (νέα ζευγάρια, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), γιατροί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ένστολοι, συνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες, όπως είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και τα νοσοκομεία και ευρύτερα η δημόσια υγεία, τα σχολεία και συνολικά η δημόσια εκπαίδευση, η Πολιτική Προστασία, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο τραπεζικός τομέας «μπήκαν» στο καλάθι της ΔΕΘ, το οποίο ανοίγει ο Πρωθυπουργός επισήμως σήμερα. Με αυτό επιδιώκει την πολυπόθητη «επανεκκίνηση» της κυβέρνησής του. Η είσοδός της άλλωστε σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης και η επαναπροσέγγιση με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της παραμένουν ζητούμενα για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού το κυβερνών κόμμα προσέρχεται στο πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου χωρίς να έχει ξεφύγει από τη δίνη των προβλημάτων και της πίεσης, που αναδείχθηκε προ τριμήνου και για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε μία εκλογική αναμέτρηση.
Πρωθυπουργικοί συνεργάτες έκαναν λόγο για τον «διπλό στόχο» των παρεμβάσεων. Πρώτον, η ενίσχυση των εισοδημάτων, που έχει καθοριστεί ως μείζων στόχος της δεύτερης τετραετίας (κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ), καθώς και της εργασίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Δεύτερον, η αντιμετώπιση ανισοτήτων, στο πλαίσιο της «σύγκλισης», που αναδεικνύεται σε λέξη-κλειδί της τετραετίας, μαζί με τη διαχείριση σημαντικών κεφαλαίων που γεννούν πιέσεις στη χώρα, όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό. «Δεν πάμε σε καλάθι παροχών με υποσχέσεις που ξεπερνούν τις δημοσιονομικές “οροφές”. Πάμε σε ΔΕΘ δουλειάς και λύσεων σε όσα απασχολούν τους πολίτες» υποστήριζαν.
Εξού και στο γαλάζιο φόντο που προδιαγράφεται ότι θα υπάρξει πίσω από το πόντιουμ του Μητσοτάκη στο Βελλίδειο αναμένονταν λέξεις που θα μπορούν να εκπέμψουν πολιτικά μηνύματα. Το σύνθημα της φετινής ΔΕΘ συνοψίζεται στη φράση «Ελλάδα 2027 – Πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά» και αυτό μαρτυρά αμέσως ότι ο Μητσοτάκης προσδοκά να ανοίξει τον βηματισμό του με έναν οδικό χάρτη τριετίας έως το 2027. Περιλαμβάνει επίσης στο φετινό μότο δύο από τις εντολές τις οποίες, σύμφωνα με την ανάγνωση του Μαξίμου, έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές (όσο και αν εντός της γαλάζιας παράταξης υπήρξαν άλλες ερμηνείες για το κακό εκλογικό σκορ), εισπράττοντας δυσφορία και προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό από τη μία είναι η εντολή για πιο γρήγορους ρυθμούς στην παραγωγή έργου και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και από την άλλη είναι η εντολή για χειροπιαστό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει αυτή τη φορά να απευθύνει δεσμεύσεις για υλοποίηση των… δεσμεύσεων και να περιγράψει ένα νέο, αναθεωρημένο «στρατηγικό σχέδιο» για μικρές και μεγάλες καθημερινές «νίκες»: από τις δημόσιες συγκοινωνίες και την ψηφιοποίηση του κράτους έως την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Είναι σαφές ότι το Μαξίμου θέλει να πείσει ότι θα κινηθεί με στρατηγική μακράς διάρκειας, αν και έχει απέναντί του τη δεδομένη κυβερνητική φθορά και την αποστασιοποίηση έως δυσαρέσκεια κοινωνικών ομάδων για κυβερνητικές αποφάσεις και χειρισμούς. Για τον λόγο αυτόν αφενός θα προσπαθήσει να διαλύσει την εικόνα της κόπωσης προχωρώντας σε «θετικό» απολογισμό του πρώτου χρόνου της δεύτερης τετραετίας, αφετέρου θα παρουσιάσει θεσμικές ανατροπές – από τον νέο «χάρτη» επιδομάτων έως άλλα «δομικά» θέματα που αφορούν κυρίως το δημογραφικό και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.