Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές ακινήτων στο Ε9: Διορθώσεις για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

Έως τις 31 Μαΐου του 2021 μπορούν οι

ιδιοκτήτες ακινήτων

 να διορθώσουν μέσω της πλατφόρμας της

ΑΑΔΕ

 τα λάθη και τις παραλείψεις  από το 2010 μέχρι και το 2020

στο έντυπο Ε9

και χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2020 ή άλλαξε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο  ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να δηλώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία τις σχετικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα τους θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τους επιβληθεί το 2021.

Κάπως έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet  είτε για να δηλώσουν τυχόν αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2020 ή προηγούμενων ετών ή ακόμη και κατά τις πρώτες 77 μέρες του 2021 είτε απλώς για να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο. 

Για τη δήλωση μεταβολών που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2020 η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 λήγει στις 31/5/2021. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό θα θεωρείται εκπρόθεσμη.

Οι τροποποιητικές δηλώσειςΣύμφωνα, ειδικότερα, με τις βασικότερες οδηγίες ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Ε9:
Οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως την παραπάνω ημερομηνία αλλά και να πραγματοποιήσουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη από το 2010 έως το 2020 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1.Αρχικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2.Θα πρέπει να επιλέξουν τη «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης.

3. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

4. Αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων. Ανάλογα με την επιλογή που θα έχουν κάνει οι υπόχρεοι (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου κλπ.)

5. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν την εικόνα της τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης τους πριν από την οριστική υποβολή.

6. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

7. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Ειδήσεις σήμερα: Αναστολές Μαΐου: Ποιοι κλάδοι μένουν εκτός και για ποιους ισχύουν αυστηρά κριτήρια -Δείτε τους νέους ΚΑΔLockdown: Οδηγός άρσης των μέτρων – Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία και Πολιτισμό

Νότια Αφρική: «Πόλεμος» για τον θρόνο των Ζουλού – Ποιος δηλητηρίασε τη βασίλισσα που διαδέχθηκε τον βασιλιά;

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με απώλειες

banksnews

Φορείς αγοράς καυσίμων: Θα καθυστερήσουν οι μειώσεις στην αντλία

banksnews

Δανειολήπτρια απερρίφθη από το νόμο Κατσέλη, λόγω… Facebook

banksnews

Πλακιωτάκης: Αναστολή της αύξησης σε ΦΠΑ το 2020 για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

banksnews

Κέρδη για Αγγελικούση, Εμπειρίκο και Πολέμη από τάνκερ στη Μέση Ανατολή

banksnews

Κορωνοϊός – ΟΑΕΔ: Μόνο ηλεκτρονικά η εγγραφή νέων χρηστών για πρόσβαση στις υπηρεσίες

banksnews

Σταϊκούρας: Ενισχύσεις 12 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

banksnews

ΕΝΦΙΑ: Ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ ο φετινός «λογαριασμός» του

banksnews

Folli Follie: Απομυζούν ακόμα την εταιρεία – Τι προκάλεσε την έφοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

banksnews