Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλκοόλ: Κυβερνητική σύσταση στους Ιάπωνες να αυξήσουν την κατανάλωση… για πατριωτικούς λόγους

Έναν ανορθόδοξο τρόπο επέλεξαν οι οικονομικές αρχές της Ιαπωνίας προκειμένου να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα από τα οινοπνευματώδη ποτά, κάνοντας έκκληση στο πατριωτικό συναίσθημα των πολιτών.

Στην ασιατική χώρα, οι νεότεροι πολίτες καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ από τους μεγαλύτερους, γεγονός που έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στους φόρους από ποτά, όπως το παραδοσιακό ποτό της Ιαπωνίας σάκε (κρασί από ρύζι).

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Εθνική Φορολογική Υπηρεσία (NTA) ξεκινά εκστρατεία με την ονομασία «Sake Viva!» με την οποία ζητά από άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών να υποβάλουν προτάσεις για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της δημοτικότητας των αλκοολούχων ποτών.

Όπως αναφέρει το bbc, τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι πλέον δημοφιλή στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα καθώς η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των νέων.

Ο επιχειρηματικός διαγωνισμός, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στο σάκε αλλά αφορά και άλλα οινοπνευματώδη όπως το ουίσκι, θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Ζητά δε από τους Ιάπωνες «νέα προϊόντα και σχέδια» καθώς και νέους τρόπους προώθησης της οικιακής κατανάλωσης. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται επίσης να εξερευνήσουν μεθόδους πωλήσεων χρησιμοποιώντας το metaverse.

Σύμφωνα με την NTA η κατανάλωση αλκοόλ στην Ιαπωνία μειώθηκε από 100 λίτρα κατά μέσο όρο ανά άτομο το χρόνο το 1995 σε 75 λίτρα το 2020. Η μείωση των πωλήσεων αλκοόλ έχει πλήξει τον προϋπολογισμό της Ιαπωνίας, η οποία έχει ήδη έλλειμμα άνω των 48 τρισ. σε γιεν.

Οι φόροι στο αλκοόλ αντιπροσώπευαν το 1,7% των φορολογικών εσόδων της Ιαπωνίας το 2020, από 3% το 2011 και 5% το 1980.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο (29%) του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, το υψηλότερο ποσοστό στον πλανήτη. Δημογραφικά στοιχεία επικαλείται και ο ιστότοπος της εκστρατείας στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τη χρησιμότητα του μέτρου.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι αντιδράσεις στο πρωτότυπο αυτό μέτρο ήταν μεικτές, με ορισμένα από αυτά να κάνουν λόγο για απόπειρα προώθησης μιας ανθυγιεινής συνήθειας.

Οι ανησυχίες για το μέλλον του σάκε δεν είναι το μόνο πρόβλημα που δημιουργείται για την οικονομία της Ιαπωνίας, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

- --.gr

Related posts

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

banksnews

Wall Street: Μεγάλη άνοδος στον κλάδο των τεχνολογιών

banksnews

«Big Brother» από την ΑΑΔΕ: Φτιάχνει προφίλ καταναλωτών της ΔΕΗ -Ελεγχοι σε πρότυπα ΗΠΑ

banksnews

Συντάξεις: Ποιες είναι οι τρεις αλλαγές που θα «ξεκλειδώσει» η απόφαση του ΣτΕ

banksnews

Πετρέλαιο: Σε θετικό έδαφος η τιμή του αμερικανικού αργού μετά το χθεσινό κραχ

banksnews

«Φωτιά» στις τιμές ενέργειας: Σενάρια τρόμου για πετρέλαιο ακόμα και $200 το βαρέλι

banksnews

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 24/09

banksnews

Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Σωληνουργείας Κορίνθου

banksnews

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ

banksnews