Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακτωρ: Νέες συμβάσεις έργων 1 δισ. ευρώ το 2021

Προσθήκη νέων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να παρουσιάσει έως το τέλος της οικονομικής χρήσης η Άκτωρ, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, Χ. Παναγιωτόπουλο.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ανάφερε ότι από το Φεβρουάριο του 2021 έως και σήμερα η εταιρεία έχει αναλάβει νέα έργα ύψους 437 εκατ. ευρώ (262 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δημόσια έργα και 175 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά), αυξημένα από τα 197 εκατ. ευρώ που επισήμως είχε αποτυπώσει στο α’ εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, η Άκτωρ έχει μειοδοτήσει σε νέα έργα αθροιστικού ύψους 544 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συμβασιοποιηθούν έως το τέλος της χρήσης, ενισχύοντας σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κατασκευαστικού βραχίονα. 

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια της νέας διοίκησης για την εξυγίανση του τομέα (με περικοπές εξόδων αλλά και διεκδίκηση βιώσιμων χρηματοοικονομικά έργων), η Άκτωρ στο α’ τρίμηνο του 2022 θα πάψει να παράγει ζημιές, εμφανίζοντας break even αποτελέσματα. 

O πρόεδρος της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση που προέρχεται από τις ανατιμήσεις πρώτων υλών τόσο για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων συμβάσεων, όσο και για την διαμόρφωση προσφορών για νέα έργα, σημειώνοντας πως η Άκτωρ έχει προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων τόσο στην Ελλάδα (για δύο έργα οδοποιίας), όσο και στη Ρουμανία, όπου πέτυχε βελτίωση τιμών για το σύνολο των έργων που διαθέτει.

Σε ότι αφορά ωστόσο τη δημοπράτηση νέων έργων, υπογράμμισε πως απαιτείται παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – αίτημα που έχει εκφράσει το σύνολο του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου- προκειμένου να αναδιαμορφωθούν οι τρέχοντες τιμοκατάλογοι. Επίσης, η ΑΚΤΩΡ στήνει ήδη μια μικρή ομάδα αναλυτών, η οποία θα καταγράφει τις τάσεις των τιμών προκειμένου να προετοιμάζει τις προσφορές της.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως η Άκτωρ συνεχίζει να εξυπηρετεί κανονικά τις τρέχουσες συμβάσεις καθώς και να διεκδικήσει μερίδιο σε όλο το φάσμα των νέων δημοπρατήσεων, είτε αφορούν έργα ΣΔΙΤ και δημόσια, είτε ιδιωτικά.  Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε ότι μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 η βασική γραμμή του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού Βενιζέλου, θα ολοκληρωθεί, με τις εργασίες που αφορούν την μετατόπιση των αρχαιοτήτων να υπολογίζεται ότι διαρκούν από 4 έως 6 μήνες.

Σχετικά με τις παραχωρήσεις ανέφερε πως η ΑΚΤΩΡ θα δώσει δυναμικά το παρόν τόσο στη νέα παραχώρησης της Αττικής Οδού από το 2024 (οπότε λήγει η ισχύουσα σύμβαση), όσο και σε παραχωρήσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο, όπως η ο διαγωνισμός για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος και εκείνον για το οδικό έργο  Πάτρας-Πύργου.

Τέλος σε ότι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με την κοινοπραξία για τη γραμμή Μετρό στο Κατάρ (από το οποίο προκύπτει απαίτηση 32 εκατ. ευρώ για την ‘Ακτωρ) επανέλαβε πως η η εταιρεία αναμένει την απόφαση της διαιτησίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμη και στην αρνητική εξέλιξη, η εταιρεία έχει λαμβάνει ποσό (από διαιτησία που κέρδισε στην Αλβανία) που υπερκαλύπτει την αξία αυτών που, ενδεχομένως, κληθεί να πληρώσει στο Κατάρ.

Related posts

Lamda Hellix: Στρατηγική συνεργασία με DE-CIX

banksnews

Τι πρέπει να προσέξουν οι πελάτες της Cosmote μετά την κυβερνοεπίθεση

banksnews

Συναντήσεις εργαζομένων της Creta Farms με θεσμικούς φορείς

banksnews

Στηρίζει τους συνδρομητές της στη Σάμο η Νova

banksnews

ΗΡΩΝ: Νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης

banksnews

Νέο portal πελατών από την Ευρωπαϊκή Πίστη

banksnews

Συνεργασία Kaspersky με την Enet Solutions – Logicom

banksnews

Κλείνει ως τα τέλη του μήνα το deal Eurobank – doValue

banksnews

Δευτέρα ανοίγει η e-πλατφόρμα για επιδοτήσεις κίνησης στην εστίαση

banksnews