Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Τα χρέη που «τρέχουν» ακόμα και όταν κλείνει το ρολόι της ΔΕΗ

Στη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης ενημέρωσης των δήμων για την διακοπή της

ρευματοδότησης

του ακίνητου προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να σταματήσουν να χρεώνονται με υπέρογκα ποσά οι ιδιοκτήτες που δεν ήξερα οτι έπρεπε να ενημερωνόσουν και το δήμο για την διακοπή της παροχής ρεύματος, προκειμένου να σταματήσει και ο δημος να επιβάλει δημοτικά τέλη (οι χρεώσεις που φαίνονται στους λογαριασμούς).


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ΠΟΜΙΔΑ έθεσαν εκ νέου το πρόβλημα στην κυβέρνηση (και συγκεκριμένα στον υφυπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Βασίλης Σπανάκη) εξηγώντας οτι πρόκειται για μια «παγιδα» σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών, που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα σε όλη τη χώρα.
Στον Δήμο Αθηναίων π.χ. τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φθάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ τον χρόνο. Ετσι αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μια πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ x 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο!


Η λύση που εξετάζεται
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητα αλλάξει άμεσα, η διακοπή της ρευματοδότησης να διακόπτει αυτόματα και τη χρέωση δημοτικών τελών! Αίτημα που εξετάζει η κυβέρνηση. Η λογική είναι , όπως η σύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ και κάθε άλλο πάροχο, γίνεται ηλεκτρονικά και ξεκινά αυτόματα η χρέωση δημοτικών τελών, έτσι αυτόματα πρέπει να διακόπτεται, ώστε ούτε ο πολίτης, ούτε η Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου θα χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.


Αυτό είναι σήμερα απόλυτα δυνατό και ασφαλές για τους Δήμους με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των νέων ηλεκτρονικών φορολογικών διαδικασιών. Η μη ρευματοδότηση του ακινήτου, και ο χρόνος διακοπής της θα προκύπτουν από τη βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ στην οποία έχουν άμεση πρόσβαση οι Υπηρεσίες Εσόδων των Δήμων, χωρίς να χρειάζεται πλέον ο ενδιαφερόμενος να ζητά βεβαίωση από τον

ΔΕΔΔΗΕ

για να την προσκομίσει στο Δήμο. Τέλος οι Υπηρεσίες Εσόδων των ΟΤΑ, σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας ή καταγγελίας ως προς το αν κάποιο ακίνητο είναι κενό, θα μπορούν να προβούν σε αυτοψία του από όργανα του Δήμου για να διαπιστωθεί τυχόν χρησιμοποίησή τους, ή παράνομη ρευματοδότησή τους, όπως επίσης, σε περίπτωση αμφιβολίας τους, να ζητήσουν συμπληρωματικα από τον ιδιοκτήτη του να τους προσκομίσει:


1.

Αντίγραφο του Ε2, έως και των πέντε τελευταίων ετών, από το οποίο να προκύπτει ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος ως ΚΕΝΟ.2.

Αντίγραφο της Δήλωσης Λύσης Μίσθωσης της εφαρμογής Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ από το οποίο προκύπτει πότε λύθηκε η τελευταία μίσθωση.3.

Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι ο χώρος ήταν κενός και μη χρησιμοποιούμενος καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ούτε ρευματοδοτείτο από αυτή ή άλλη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.


Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη: «Ήταν σαν αδέρφια» – Σε σοκ οι οικογένειες θύματος και δράστη στην Κρήτη

Βρετανικές εκλογές – Politico: Οι υποσχέσεις του Brexit δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τι θα κάνουν οι Εργατικοί

Φρίκη στην Ιταλία: Δολοφόνησε τον αδελφό του, τον αποκεφάλισε και πέταξε το κεφάλι από το μπαλκόνι

Related posts

«Τέλεια καταιγίδα» και στα τρόφιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το σιτάρι – Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

admin

Επίδομα παιδιού – ΟΠΕΚΑ: Κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Επιδότηση καυσίμων: Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν σήμερα αιτήσεις στην πλατφόρμα του Fuel Pass

admin

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από σήμερα η απογραφή του ωραρίου

admin

Κατώτατος μισθός: Εκδόθηκε η τροπολογία για την αύξηση – Τι προβλέπει

admin

Εύσημα Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται παρά τις δύσκολες συνθήκες

admin

DW: Το «θετικό σοκ» της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

admin

OΠΕΚΑ: Την Παρασκευή η καταβολή επιδομάτων σε 1.331.668 ωφελούμενους

admin

ΔΝΤ: Εύσημα στην κυβέρνηση – Προβλέπει ύφεση 9.5%

admin