Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Δεν θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω – Αεροπορία και ναυτικό έχουν σαφείς εντολές

Στην πολιτική της ρητορικής κλιμάκωσης συνεχίζει η Άγκυρα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν λάβει έχουν ξεκάθαρες εντολές ως προς αυτό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στην στρατιωτική Αεροπορική Ακαδημία της χώρας, ο Χ. Ακάρ είπε:

“Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ένα βήμα πίσω ή να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Ούτε ένα χιλιοστό πίσω. Όλα όσα πρέπει να γίνουν γι’ αυτό έχουν γίνει και γίνονται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω τους. Ο βετεράνος κατανοεί ότι αν πεθάνει, θα γίνει μάρτυρας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με αυτό”.

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα “κακής γειτονίας με αναληθείς κατηγορίες και προκλήσεις”, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι “θέλουμε να μοιραστούν δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας”.

Επιπλέον, ανάφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί καν με τη συμφωνία του 1988 ότι δεν θα γίνονται ασκήσεις στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε: “Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ μας, είμαστε γείτονες. Επομένως, μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας άμεσα και να επωφεληθούμε από αυτό. Αυτό που λέμε είναι υπέρ και των δύο χωρών. Αλλά ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συντηρούν αυτή την ένταση για προσωπικά οφέλη”.

Ο Τούρκος υπουργός επανήλθε στο θέμα της στρατιωτικοποιήσης των ελληνικών νησιών, λέγοντας ότι “τα παρακολουθούμε όλα αυτά στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια το 1997 ήταν ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν έστω και ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει αυτό. Ας πεθάνουμε, ας γίνουμε μάρτυρες. Είναι τόσο απλό”.

“Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα με πολιτικές συκοφαντίας και ψευδών. Υπάρχει η ‘Μεγάλη Ιδέα’ που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Προσπαθούν να φανούν θύματα και αθώοι”.

Απευθυνόμενος “σε τρίτα μέρη” αναφορικά με “τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”, είπε ότι “επειδή είναι προκατειλημμένοι και δεν μπορούν να απομονώσουν τα γεγονότα, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα και το αμβλύνουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην ξεχάτε τα αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίζεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους”.

Καταλήγοντας, κλιμάκωσε λέγοντας:

“Είμαστε αυτοί που λέμε ειρήνη, διάλογος. Περιμέναμε δύο χρόνια να έρθουν. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες. Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, την εκμετάλλευση από κάποιες χώρες και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτό το όπλο δεν θα σας χρησιμεύει. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύ για την άμυνα, αλλά πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα επ’ αυτού. Κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: το 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία. Τους ρίξαμε στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν αναγκαστικά σκέφτεσαι κάτι τέτοιο, λέμε “Μην ξεχνάτε να κολυμπάτε!”.

Related posts

Πρόεδρος Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: “Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για νομικές εκπλήξεις”

admin

Γαλλία – Ισπανία – Πορτογαλία: Επί τάπητος η μεταφορά “πράσινου υδρογόνου”

admin

Apple: Παρουσίασε το HomePod 2ης γενιάς – Τι προσφέρει

admin

ΗΠΑ: 25χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για τον φόνο τεσσάρων φοιτητών στο Άινταχο

admin

ΗΠΑ: Ισχυρή πτώση 2,1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Νοέμβριο

admin

Handelsblatt: Αναφορές για παράνομους κινεζικούς αστυνομικούς σταθμούς στην Ευρώπη θορυβούν τη γερμανική κυβέρνηση

admin

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί

admin

La Repubblica για Qatargate: Έτοιμο το αίτημα για άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών

admin

Πιέσεις στις αγορές ομολόγων από τις διαφαινόμενες αυξήσεις επιτοκίων

admin