Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Ο στρατός εξαπέλυσε χερσαία επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Τιγκράι

Ο στρατός της Αιθιοπίας εξαπέλυσε σήμερα χερσαία επίθεση εναντίον των δυνάμεων της εξεγερμένης βόρειας επαρχίας Τιγκράι, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα της περιοχής, Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Ο εκπρόσωπος του TPLF Γκετάτσιου Ρέντα δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικώς πως ο στρατός, μαζί με δυνάμεις από τη βόρεια περιοχή Αμχάρα, ξεκίνησαν την επίθεση σήμερα το πρωί.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη δήλωση αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση, η Μπιλένε Σεγιούμ, εκπρόσωπος του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ, είπε πως η αιθιοπική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες της σε όλα τα τμήματα της χώρας από οποιεσδήποτε ενέργειες τρομοκρατίας.

“Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται στην καταστροφή, τη βία και τις δολοφονίες του TPLF στην περιοχή Αμχάρα και αλλού”, πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί.

Η Αμχάρα και η Τιγκράι έχουν εμπλακεί σε μια εδαφική διαμάχη αφότου η Τιγκράι διεύρυνε τα σύνορά της πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, προκειμένου να συμπεριλάβει εύφορη γη την οποία διεκδικεί επίσης η περιοχή Αμχάρα. Η Αμχάρα έστειλε δυνάμεις στην περιοχή αυτή –που είναι γνωστή επίσημα ως Δυτική Τιγκράι– όταν ξέσπασαν οι μάχες τον Νοέμβριο ανάμεσα στον εθνικό στρατό και τις δυνάμεις του TPLF και έχει διατηρήσει τον έλεγχο από τότε.

Τον Ιούνιο, οι δυνάμεις της Τιγκράι ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Τιγκράι, αναγκάζοντας τον στρατό να αποσυρθεί. Στη συνέχεια η Τιγκράι εισέβαλε στη γειτονική περιοχή Αμχάρα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι το έκανε προκειμένου να αναγκάσει τις δυνάμεις της Αμχάρα να φύγουν από την περιοχή του Δυτικού Τιγκράι.

Ο εκπρόσωπος της Αμχάρα είχε πει την περασμένη εβδομάδα στο Twitter πως μπορεί να επίκειται επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Τιγκράι. Από την Παρασκευή πυκνά αεροπορικά πλήγματα αναφέρθηκαν σε πολλές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Τιγκράι στην Αμχάρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Γκετάτσιου δήλωσε πως οι χερσαίες μάχες ξεκίνησαν σήμερα.

“Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου, ο αιθιοπικός στρατός με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων της Αμχάρα ξεκίνησε συντονισμένες επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα”, ανέφερε σε μια δήλωση το γραφείο του οποίου προΐσταται ο Ρέντα.

Ο Ρέντα είπε πως σημειώνονται μάχες στις πόλεις Βεγκελτένα, Βουργκέσα και Χάρο της Αμχάρα, και πως οι δυνάμεις χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, μαχητικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), άρματα μάχης και ρουκέτες για να επιτεθούν.

Όταν ρωτήθηκε για σχόλια, η περιφερειακή κυβέρνηση της Αμχάρα παρέπεμψε το Ρόιτερς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι μάχες που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020 ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Τιγκράι στην πείνα — μια κατάσταση για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη επέρριψαν την ευθύνη στον κυβερνητικό αποκλεισμό. Η κυβέρνηση αρνείται ότι μπλοκάρει τη βοήθεια.

Οι δυνάμεις της Τιγκράι ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Τιγκράι στα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια προωθήθηκαν στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπο 5,2 εκατ. άνθρωποι στην Τιγκράι –περισσότερο από το 90% του πληθυσμού– και άλλοι 1,7 εκατ. άνθρωποι στην Αφάρ και την Αμχάρα εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.

- -

Related posts

Η Ρωσία προειδοποιεί την Disney έναντι της διανομής μιας ταινίας με πρωταγωνιστή έναν ομοφυλόφιλο χαρακτήρα

banksnews

Βέλγιο – κορονοϊός: Την άρση των περισσότερων περιορισμών αποφάσισε η Επιτροπή Διαβούλευσης

banksnews

Βιετνάμ: Εντοπίστηκε υβρίδιο του ινδικού και του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού

banksnews

Vestas: Πτώση λειτουργικών κερδών στο τρίμηνο, περικόπτει τις εκτιμήσεις για τη χρήση

banksnews

Ονδούρα: Πλήθος λιντσάρισε Ιταλό που φέρε να δολοφόνησε άστεγο

banksnews

Αϊτή: Η συμμορία ζητά 17 εκατ. δολάρια για να ελευθερώσει τα απαχθέντα μέλη της αμερικανικής ιεραποστολής

banksnews

Το σύννεφο σκόνης της Σαχάρας μείωσε την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη

banksnews

Βρετανία: 13 τραυματίες από τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στο Σόλσμπερι (upd)

banksnews

Πιέσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης ασκεί η ισραηλινή κυβέρνηση

banksnews