Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αιγυπτιακός Τύπος: “Το Κάιρο απορρίπτει τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα”

Η Αίγυπτος έχει απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο που το Κάιρο αναγνωρίζει ως κυπριακά και ελληνικά ύδατα, τονίζει δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram, αναφερόμενο στις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο.

Το άρθρο επικαλείται δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη χειραψία του Ερντογάν με τον Φατάχ Αλ Σίσι στο Πάγκοσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, όταν ο Τούρκος προέδρος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. “Η διαδικασία με την Αίγυπτο έχει ξεκινήσει”, είπε ο Ερντογάν σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, σύμφωνα με το Haberturk TV. “Μετά από συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, θα βρεθούμε”, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως “δεν υπάρχει χώρος για μια διαρκή ρήξη στην πολιτική”.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για την Ελλάδα, λέγοντας “ότι υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να επωφεληθούν από τη ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά τα σχέδιά τους απέτυχαν όταν τερματίσαμε αυτή τη ρήξη”.

Ωστόσο, η αιγυπτιακή εφημερίδα, τονίζει ότι θα χρειαστoύν πολλές υποχωρήσεις από πλευράς Τουρκίας, ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

“Πέρυσι, Κάιρο και Άγκυρα διεξήγαν δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών -με επικεφαλής τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας- για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς που διακόπηκαν λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Αίγυπτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είπε ότι ο διάλογος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων είχε σταματήσει λόγω των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη.

Οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας επανεμφανίστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου αφότου η Τουρκία υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος έχει απορρίψει αυτές τις συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, λέγοντας ότι η εντολή του GNU έχει λήξει και ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένο να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.

Το Κάιρο έχει επίσης απορρίψει προηγούμενες συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης που υπογράφηκαν μεταξύ της Άγκυρας και μιας προηγούμενης κυβέρνησης στην Τρίπολη ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η Αίγυπτος έχει επίσης απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων”.

Related posts

Ιταλία: Διατηρεί το προβάδισμα της η συντηρητική συμμαχία στις δημοσκοπήσεις

admin

Μεξικό: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ετσεβερία

admin

Η Ρωσία σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά της χώρας από τις 30 Αυγούστου

admin

Η ΕΕ θα προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τροποποιήσεις σε προηγούμενες ενέργειες

admin

Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε και η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία των Συντηρητικών

admin

Κίνα: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 το τελευταίο 24ωρο

admin

Τουρκία – Ισραήλ αποφάσισαν πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

admin

Η Ιταλία θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες δεσμεύσεις του προϋπολογισμού με δανεισμό ύψους 21 δισ. ευρώ

admin

Επίθεση στην Ιερουσαλήμ: Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει τον Νετανιάχου για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ

admin