Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Πώς θα γίνει η αποκατάσταση των παραχωρησιούχων λόγω πανδημίας

Κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το

Σχέδιο Νόμου

του

Υπουργείου Οικονομικών

σχετικά με την οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων, αφενός, του

Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,

και αφετέρου των

14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου,

λόγω των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του

κορωνοϊού

κατά το έτος 2020.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι «η πρόβλεψη αυτή καθίσταται απαραίτητη διότι πρόκειται για καίριες υποδομές της χώρας, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή διαβίωση στις περιοχές που εξυπηρετούν, και επειδή οι συγκεκριμένες υποδομές υπέστησαν ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους συνακόλουθους, αναγκαίους, περιορισμούς στις μετακινήσεις».

Ειδικότερα, στην περίπτωση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων υλοποιείται μέσω συμφωνίας, που συνάφθηκε, κατ’ εφαρμογή των από 14 Δεκεμβρίου 2015 Συμβάσεων Παραχώρησης, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των παραχωρησιούχων εταιρειών και του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία – Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Εθνικής Άμυνας. Το ποσό της καταβλητέας αποζημίωσης συμφωνήθηκε να εξοφληθεί διά συμψηφισμού με πληρωτέες αμοιβές των παραχωρησιούχων προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικονομική αποκατάσταση του παραχωρησιούχου υλοποιείται μέσω της διαδικασίας των εγκρινόμενων κρατικών ενισχύσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 107 παρ.2 περ. β της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά, διά της άμεσης επιχορήγησης και διά συμψηφισμού με υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής για τη χορήγηση προς αυτόν δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών παρέχουν ενεργά τη δίκαιη και αναλογική αρωγή τους στις κομβικής σημασίας υποδομές της χώρας, των οποίων η αδιάλειπτη λειτουργία αποτελεί προτεραιοποιημένη παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα:Euro 2020: Τα εμβόλια, οι εθνικές ομάδες και το πρωτόκολλο υγείας για κρούσματα κορωνοϊούΓερμανία: Δεν αναμένουμε σκληρό lockdown τον χειμώνα, λέει o επικεφαλής της καγκελαρίαςΕπιδημιολογικός χάρτης: Ποιες περιοχές αλλάζουν «χρώμα» – «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για την Κω

Related posts

Αναστολή εργασίας και απολύσεις: Δείτε σε ποιες περιπτώσεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι

banksnews

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση ως προς τις συναλλαγές αγορών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών

banksnews

Attica Bank: Αύξηση καταθέσεων και καθαρών εσόδων από τόκους το 2020

banksnews

Από 2,73 έως 27,3 ευρώ θα αυξηθούν οι μισθοί από την 1η Ιουνίου λόγω μείωσης των εισφορών

banksnews

«Κουρέματα» ενοικίων: Τελευταία ευκαιρία για να μην χάσετε τις αποζημιώσεις Μαΐου

banksnews

Financial Times: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα;

banksnews

Βορίδης: Έχουμε υλοποιήσει πάνω από το 70% των δεσμεύσεων μας στους αγρότες

banksnews

Εξοικονομώ – Αυτονομώ – Ακίνητα: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις στην ανατολική Μακεδονία- Θράκη

banksnews

«Δώρο» ο φόρος στα ενοίκια που κουρεύτηκαν και νέα μέτρα

banksnews