Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Οι καλόγριες των Καλαβρύτων κέρδισαν τη μάχη με τον διαχειριστή και μετακινούν 7 πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας

Λύση στο σήριαλ με τις μοναχές στο μοναστήρι των Καλαβρύτων βρίσκει ο ΑΔΜΗΕ, προχωρώντας στην υλοποίηση του κρίσιμου έργου του Δυτικού Διαδρόμου που θα διασυνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου και θα προσφέρει ζωτικό χώρο στην ανάπτυξη των -.

Ένα έργο που βάλτωσε για μία διετία λόγω σοβαρών δικαστικών προσφυγών επιλύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ το περασμένο καλοκαίρι για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Με την νέα χάραξη οι 2 πυλώνες του έργου που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο θα γίνουν 7 και θα μετακινηθούν δυτικά σε νέες θέσεις καταλαμβάνοντας τμήμα μήκους 2,5 χιλιομέτρων.

Οι ιερές μοναχές αντιστάθηκαν σθεναρά στο έργο του Διαχειριστή και παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για να ενδώσουν στην αρχική αρχιτεκτονική του έργου πάγωσαν για μήνες τις εργασίες εγκατάστασης.

Πρακτικά η ΑΕΠΟ ανοίγει το δρόμο για την περάτωση του έργου, το χρονοδιάγραμμα του οποίου θα καθοριστεί από την πορεία των απαλλοτριώσεων που είναι το επόμενο στάδιο. Αν ο ΑΔΜΗΕ καταφέρει να συμφωνήσει και να εξαγοράσει τις εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε ιδιώτες τότε το έργο θα χρειαστεί από 6 έως 8 μήνες για να τελειώσει.

Αν δεν ανάψουν πράσινο φως οι ιδιώτες και προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση τότε εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία έως 1,5 χρόνο.

Η δυσκολία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου έγινε προ μηνών αφορμή για να επιβληθεί στον ΑΔΜΗΕ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων του έργου. Το πρόστιμο αυτό η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα προσβάλλει.

Ο δυτικός διάδρομος αποτελεί ένα σημαντικό έργο διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2006 αλλά άρχισε να κατασκευάζεται το 2018. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης – Πάτρας που περιλαμβάνει 310 πυλώνες και 100 χιλιόμετρα εναέριων γραμμών επί της Πελοποννήσου. Όμως το έργο βραχυκύκλωσε λόγω προστριβών με το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, το οποίο αντιδρούσε στην τοποθέτηση των τελευταίων πυλώνων που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων.

Η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής χώρας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV). Διασυνδέεται με την Αττική με γραμμές 150 kV όπως τα νησιά, με σοβαρές επιπτώσεις για την επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την περαιτέρω διείσδυση των - και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιπτώσεις από τον ενεργειακό αποκλεισμό της Πελοποννήσου δεν πλήττουν μόνο τους καταναλωτές της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας καθώς οι μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Πελοπόννησο (όπως η Μεγαλόπολη V), δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια συνολικά στη χώρα, αφού δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο Σύστημα να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια.

- www.--.gr

Related posts

Συμπληρωματική ασφάλιση: Θετική η κυβέρνηση στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων

banksnews

«Κόλαση επί γης» στην Ουκρανία: Ο εξόριστος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφκσι στο «μυαλό» του Πούτιν

banksnews

Εκκαθαριστικά ΕΦΚΑ: Πάνω από €300 οι προσωπικές διαφορές – Πώς να τα διαβάσουν οι συνταξιούχοι

banksnews

Στα «κάγκελα» οι έμποροι μετά τη νέα παράταση του lockdown

banksnews

Wall Street: «Βουτιά» προκάλεσαν οι φόβοι για φόρο Μπάιντεν στα κέρδη

banksnews

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Ανοιξε η πλατφόρμα

banksnews

FinCEN: Οι 2.500 φάκελοι που αποκάλυψαν τη ροή μαύρου χρήματος 2 τρισ. και συγκλόνισαν τις αγορές

banksnews

Επίδομα γέννησης: Κονδύλι 123 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας

banksnews

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων

banksnews