Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Ράλι της «ψόφιας γάτας» πριν την ύφεση;

Tην καλύτερη ημέρα από το 1933!! σημείωσε χθες ο Δείκτης Dow Jones, καταγράφοντας αύξηση 11,37% στις 20704,51 μονάδες, λόγω της προσδοκίας που δημιουργεί το πακέτο διάσωσης, αλλά και της επιμονής του Trump να «ανοίξει» την οικονομία της Αμερικής μέχρι το Πάσχα των Καθολικών. Το ρίσκο του Trump είναι μεγάλο καθώς πρέπει να μειωθεί δραστικά ο ιός. Όμως, μια bear market τελειώνει με ύφεση, δεν ξεκινά με ύφεση, όπως σημειώνει εύστοχο σχόλιο της Morgan stanley από τον Mike Wilson. ( Kαι ήδη επίσημα πρόσωπα, όπως ο Βullard της LF Reserve προειδοποίησε ακόμη και για 30% ανεργία )410 δισ. ευρώ σε γραμμές δίχως ευρώ- ομόλογα
Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν το απόγευμα με άνοδο 8 έως10%, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για πιστωτικές γραμμές έως 410 δισ. ευρώ προς τις χώρες – μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ιο. Εαν το αιτηθούν οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να λάβουν έως το 2% του ΑΕΠ τους. Η Γερμανία συμφώνησε για την γραμμή προς Ιταλία, αλλά συνεχίζει να διαφωνεί για τα ευρώ- ομόλογα, την στιγμή που η Ευρώπη έχει ανάγκη στήριξης με πακέτο ανάλογο του σχεδίου Μαρσαλ.
Στο επίπεδο των γεγονότων του ιου, στην Ιταλία η κατάσταση δείχνει καλύτερη με μείωση, ενω στην Αγγλία ζητήθηκε η συνδρομή 250.000 εθελοντών για τα νοσοκομεία. Στην Ισπανία, η εξάπλωση του ιου συνεχίστηκε με νέους θανάτους.
Εκ των προαναφερομένων συμπεραίνεται ότι, πρώτον, είναι νωρίς να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις χώρες, καραντίνα κλπ και δεύτερον, στην Ευρώπη δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν επιθετικά μέτρα διάσωσης, αλλά μια πιστωτική γραμμή – Αντίθετα η FED προχώρησε σε απεριόριστη ποσοτική χαλάρωση και δάνεια σε επιχειρήσεις. Τι περιλαμβάνει το πακέτο στο Κογκρέσσο
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες απο γερουσιαστές το πακέτο διάσωσης- για το οποίο η συμφωνία με τους Δημοκρατικούς είναι κοντά-περιλαμβάνει μετρητά 2400 δολάρια για κάθε ζευγάρι, και 500 δολάρια για κάθε παιδί, 240 δισ. δολάρια για ανακούφιση της φροντίδας υγείας, 75 δισ. δολάρια για τα νοσοκομεία, 20 δισ. για τους βετεράνους της υγείας, 20 δις. δολάρια για ανακούφιση των δημόσιων μεταφορών, 10 δισ. δολάρια για τα αεροδρόμια, 4,5 δις. δολάρια για το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ιών και 500 δισ. δεξαμενή για τις ασθενείς βιομηχανίες. Επίσης, προβλέπεται 4μηνη ασφάλιση με 600 δολάρια μηνιαίως για όλους όσοι έχασαν τις δουλειές τους.Επιμονή Trump – ¨Εχασε την ευκαιρία η Αμερική τον Ιανουάριο λέει ο Bill Gates
O πρόεδρος Trump επιμένει να “ανοίξει” την οικονομία των ΗΠΑ, μέχρι το Πάσχα των καθολικών. Αυτό προϋπόθέτει, βεβαίως, ότι ο ιός θα είναι υπό έλεγχο. Aντίθετα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Cuomo ζήτησε να επιταχυνθεί η οικονομία με ανθρώπινο κόστος. Ο ιδρυτής της Microsoft κ. Bill Gates θύμισε ότι, οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να ελέγξουν τον ιο δίχως να κλείσει η οικονομία. Ηταν ο ιανουάριος, όταν κάποιος έπρεπε να το σημειώσει. Aθήνα
Δυνατό Rebound 7,68%
Δυνατό rebound της τάξεως του 7,68% πραγματοποίησε η Αθήνα με φόντο το χρηματοδοτικό πακέτο που θα ψηφιστεί στις ΗΠΑ, την απόφαση τoυ Τrump να μην τεθεί σε καραντίνα η Αμερική σε 14 ημέρες και φυσικά την πιο αργή εξάπλωση στην Ευρώπη ( Ιταλία).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 552,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,68% με συναλλαγές 101,4 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων ένα πακέτο 7% στην Γεκ- Τέρνα. Τράπεζες, και blue chips στήριξαν την αγορά, ενω αργά το απόγευμα τα κέρδη του Δείκτη έφθασαν έως 8,7%.
Οι επενδυτές, όμως, όπως και κάθε άνθρωπος απέναντι σ αυτή τη λαίλαπα δεν μπορεί να στηρίζεται σε ελπίδες, αλλά σε γεγονότα και στρατηγική. Μόνο η μείωση της εξάπλωσης του ιου, δηλαδή τα θετικά στοιχεία, μπορούν να ανατρέψουν αυτό τον ιό. Δεδομένου ότι, η Κίνα βρίσκεται δυο μήνες μπροστά από την Δύση, η μάχη δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Στις ΗΠΑ, τα δυο κόμματα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το πακέτο ενίσχυσης, όπως δήλωσε και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία κα N. Pelosi.
Eν τω μεταξύ, η δήλωση του Trump, ότι σε 14 ημέρες, οι ΗΠΑ θα λάβουν απόφαση και ότι, θα “ξανανοίξει” την Αμερική, δίνουν διέξοδο – εφόσον ελεγχθεί ο ιός μέχρι τότε. Εξ ου και η άνοδος στις αγορές. Περαιτέρω, η αποφασιστική πολιτική της Fed να παράσχει απεριορίστη ποσοτική χαλάρωση και δάνεια στις επιχειρήσεις καθησυχάζει τους επενδυτές, δεδομένου ότι, αυτά τα μέτρα θα επιδράσουν μεσοπρόθεσμα.
Στην Ευρώπη, η εικόνα μοιάζει απο τα ίδια, με εξαίρεση την ελπιδοφόρα μείωση της εξάπλωσης στην Ιταλία. Κατά τα άλλα, οι συνήθεις ύποπτοι δεν δέχονται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης – και να πληρώσουν – για τα ευρω- ομόλογα. Διαφωνούν και δέχονται μόνο για την πιστωτική γραμμή προς την Ιταλία. Ισως δεν έχουν αντιληφθεί ότι, περισσότερο τώρα παρά ποτέ, η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να σταθεί στα πόδια της.
Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 8,57% στα 0,342 ευρώ. Ράλυ στην Πειραιώς με άνοδο 14,33% στα 1,101 ευρώ. Κέρδη 13,58% για την Alpha bank στα 0,602 ευρώ. Κέρδη 8,82% για την Εθνική στα 0,925 ευρώ. Ράλι 15,38% στην Δεη στα 2,228 ευρώ. Κέρδη 9,17% για την Coca- Cola στα 19,65 ευρώ. Με άνοδο 7,79% ο Οπαπ στα 6,575 ευρώ. Κέρδη 4,12% για τον Οτε στα 11,87 ευρώ. Με ράλυ 11,98% η Γεκ – Τέρνα στα 5,14 ευρω. Ράλυ σε Lamda 12,2% και Μπέλα 14% στα 5,39 ευρώ και 11,43 αντίστοιχα. Διαβάστε ακόμη:Κορωνοϊός – Καστοριά: Ψάχνουν απαντήσεις οι συγγενείς για τον θάνατο της 41χρονης μητέραςΚορωνοϊός – Χαρδαλιάς: 21 από τους 263 επιβάτες από την Ισπανία ήταν θετικοί στον ιόΚορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στη χώρα – 743 συνολικά – 20 οι νεκροί

Related posts

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% το 2021

admin

Γερμανία: Ύφεση προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας

admin

Εισφορά αλληλεγγύης: Αναδρομική και ταχύτερη μείωση από το νέο έτος

admin

Ανοίγει η αυλαία για το 15ετές ομόλογο-ορόσημο

admin

Δώρο Χριστουγέννων: Στο ΦΕΚ όλα τα μέτρα – Οι υπόχρεοι και ο χρόνος καταβολής

admin

Ενεργειακή κρίση – Κομισιόν: Χωρίς πλαφόν το νέο πακέτο ρυθμίσεων κατά των υψηλών τιμών

admin

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4,5% στις τιμές μετά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

admin

Κρυπτονομίσματα: Στέρεψε ξαφνικά το new age «χρυσωρυχείο»

admin

Σταϊκούρας: Στα 37,8 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

admin