Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αβέβαιο το μέλλον για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά την εδραίωση της κινεζικής κυριαρχίας στην περιοχή

Υπό την κινεζική κυριαρχία, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχει υπερτριπλασιαστεί, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της Σαγκάης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ έχει σημειώσει συνολική απόδοση άνω του 230% από την παράδοση του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο του 1997, σε σύγκριση με το 320% του δείκτη Shanghai Composite Index και το 580% του δείκτη S&P 500 Index στις ΗΠΑ.

Η υποαπόδοση συνοδεύεται από τη μετατόπιση του Χονγκ Κονγκ από ένα μέρος όπου κυριαρχούσαν οι τοπικοί κατασκευαστές ακινήτων, οι τράπεζες και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε ένα που είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με την ηπειρωτική Κίνα και το όραμα του Xi Jinping.

Η αλλαγή έχει προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τους επενδυτές που αξιοποιούν την οικονομική άνοδο της Κίνας. Αλλά έφερε επίσης έναν κύκλο από απότομες ανόδους και πτώσεις, καθώς και πολύ μεγαλύτερους κινδύνους που δεν είχαν εκτιμηθεί επαρκώς μέχρι τη σαρωτική ρυθμιστική καταστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το Πεκίνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι χερσαίες εταιρείες αντιπροσωπεύουν πλέον τα δύο τρίτα των μετοχών που είναι εισηγμένες στον δείκτη Hang Seng.

Νικητές και ηττημένοι

Η σχετική υποαπόδοση του Χονγκ Κονγκ είναι πιο έντονη από τα τέλη του 2020, όταν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν την εισαγωγή της Ant Group Co. του Jack Ma και έβαλαν στο στόχαστρο πολλούς από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν εγκατασταθεί στο χρηματιστήριο της πόλης.

Τρεις από τις έξι μεγαλύτερες μετοχές με βάση την αγοραία αξία σήμερα προέρχονται από αυτόν τον τομέα, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο στις παρεμβάσεις του Σι, ο οποίος θέλει οι κινεζικές εταιρείες να κερδίσουν την τεχνολογική υπεροχή από τις ΗΠΑ, κάμπτοντας παράλληλα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στον στόχο του για “κοινή ευημερία”.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους για τους επενδυτές που αγοράζουν και κρατούν τις μετοχές τους, η μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Tencent Holdings Ltd. είδε τη συνολική αξία της να κατρακυλά από την κορυφή του 1 τρισ. δολαρίων πέρυσι σε λιγότερο από 450 δισ. δολάρια.

Η τρέχουσα αναταραχή δεν συναντάται μόνο στις μετοχές του Χονγκ Κονγκ. Η PetroChina Co. είχε παρόμοια μοίρα με την Tencent, καθώς από αγαπημένη εταιρεία της αγοράς αξίας 1 τρισ. δολαρίων το 2007, έφτασε να αξίζει σε μόλις 138 δισ. δολάρια τώρα.

“Δυστυχώς, νομίζω ότι αν μιλάμε για κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ ή απλώς για κινεζικές εταιρείες γενικά στο Χονγκ Κονγκ, κατά την άποψή μου, μάλλον θα συνεχίσουν να περνούν τον κύκλο άνθησης και πτώσης”, δήλωσε η Jian Shi Cortesi, διευθυντής επενδύσεων της GAM Investment Management με έδρα τη Ζυρίχη. 

Τούτου λεχθέντος, παραμένει αισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και βλέπει μεγάλες ευκαιρίες στις μετοχές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και πάλι, αφού έφτασαν στο ναδίρ τον Μάρτιο. 

“Βλέπουμε πολλές εταιρείες να διαπραγματεύονται σε χαμηλές αποτιμήσεις πολλών ετών”, δήλωσε η Cortesi, προσθέτοντας ότι ορισμένες είχαν πέσει κατά 90%. 

Related posts

Μεσανατολικό: Το Ιράν χαιρετίζει την “ιστορική νίκη” των Παλαιστινίων

banksnews

Google: Δημιούργησε νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων

banksnews

Βloomberg: Η μεγάλη διάσωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μόλις αρχίζει

banksnews

Η Κομισιόν δεν δρομολογεί νέα νομικά βήματα κατά της Βρετανίας για τις περιόδους χάριτος του Brexit

banksnews

Το μεγάλο παζάρι Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή

banksnews

Λίβανος: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βυτιοφόρο με καύσιμο

banksnews

Σιγκαπούρη: Προειδοποιεί για “καταιγίδα” ο πρωθυπουργός από λάθος υπολογισμούς στην ένταση ΗΠΑ-Κίνας

banksnews

Ρωσία: Έχασε την έφεση η “Ηχώ της Μόσχας” κατά της απόφασης μπλοκαρίσματός της

banksnews

Η Λευκορωσία απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου

banksnews