Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έσπασαν» το φράγμα των 100.000 οι πλειστηριασμοί – «Ασπίδα προστασίας» ο νέος Φορέας Ακινήτων

Εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι

πλειστηριασμοί ακινήτων

, την ώρα που στα χέρια τραπεζών και funds είναι ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που μπορεί να υπερβαίνει και τις 300.000 ακίνητα.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το θέμα «έναρξης» των πλειστηριασμών ή/και αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν, με την κτηματαγορά να μελετά κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ελεύθερη αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ανηρτημένοι πλειστηριασμοί έχουν ξεπεράσει τις 100.000, ενώ   679 έρχονται την επόμενη εβδομάδα. 

Όμως δεν είναι μόνο τράπεζες  και funds που θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητα στους πλειστηριασμούς, αλλά και οι δανειστές επαναφέρουν πλέον το ζήτημα.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα, προετοιμάζει – παρά τις πιέσεις των θεσμών για επιτάχυνση στο τεράστιο στοκ των προς εκποίηση ακινήτων που έχει περάσει στα χέρια των διαχειριστών κόκκινων δανείων – τη λειτουργία, «ασπίδα προστασίας» για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, του νέου Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων. Ο νέος φορέας θα απορροφά χιλιάδες ακίνητα από πλειστηριασμούς τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα άλλαζαν χέρια. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ας σημειωθεί πως στην παρούσα φάση οι πλειστηριασμοί που λαμβάνουν χώρα αφορούν μεγάλα έως πολύ μεγάλα ακίνητα.

Στις 11/10/2021, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολιτική δικαιοσύνη με αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλαγές που αφορούν:

1. στον τρόπο καθορισμού της τιμής εκπλειστηρίασης του ακινήτου μετά από άγονο διαγωνισμό χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση που προέβλεπε μέχρι σήμερα ο νόμος,

2. στην δυνατότητα από κοινού πλειοδοσία, δηλαδή την απόκτηση ενός ακινήτου από περισσότερους από έναν νέους ιδιοκτήτες είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα.

Οι άνωθεν αλλαγές που πλέον αποτελούν νόμο του κράτους «ενδεχομένως» να επιφέρουν αλλαγές και στο προφίλ των ενδιαφερομένων νομικών και φυσικών προσώπων που θα θελήσουν να αποκτήσουν ακίνητα μέσω της  διαδικασίας.

Εάν στην Ελληνική κτηματαγορά υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της αρχικής αγοραίας/εμπορικής αξίας του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται να μειωθεί κατά 35%,  ανάλογα με το πλήθος – το ρυθμό και τα είδη ακινήτων, η κτηματαγορά θα έρθει ενδεχόμενα «αντιμέτωπη» αν ισχύουν οι δηλώσεις του επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, με 50.000 ακίνητα που θα διατίθενται μέσω πλειστηριασμών κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία σε τιμές μειωμένες ακόμη και 35% από τις τιμές της ελεύθερης αγοράς. Γεγονός που αν τελικά ισχύσει, θα επιφέρει πλήγμα στην εγχώρια κτηματαγορά.

Βασικοί παράγοντες για το εάν και πόσο θα επηρεαστεί η κτηματαγορά από την έναρξη των πλειστηριασμών και των αλλαγών που έχουν πλέον θεσπιστεί, αποτελούν οι κάτωθι παράγοντες:

1. η ανοδική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία

2. η αύξηση χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων

3. η δυναμική του τουρισμού που καταγράφεται αυξητική με άμεσα αντανακλαστικά

4. οι άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία

5. η διαχείριση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης

6. οι τυχόν αιφνίδιοι παράγοντες που μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η εκάστοτε οικονομία ( covid-19).

Ειδήσεις σήμερα: Καταδίωξη στο Πέραμα: Στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί – Όλα τα νέα στοιχεία Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στον… βηματισμό του 4ου κύματος – Πού και πώς θα πραγματοποιηθούν

Πωλητήριο για 1,5 εκατ. ευρώ στο ρετιρέ του μεγάλου λογοτέχνη Ηλία Βενέζη στο Κολωνάκι

Related posts

Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

banksnews

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Από πότε και πόσο αυξάνεται η επιδότηση

banksnews

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Αυξάνεται στο 1,8 δισ. ευρώ το ποσό για τους δικαιούχους

banksnews

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός – Πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις

banksnews

ΑΑΔΕ: Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 340 εκατ. ευρώ το Μάιο

banksnews

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιτάχυνση της αγοράς ομολόγων

banksnews

Οι πληρωμές από υπουργείο  Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 17-21 Μαΐου

banksnews

Νέος προϋπολογισμός: «Λευκή επιταγή» για υγεία, άμυνα και μέτρα στήριξης

banksnews

Κορωνοϊός – Νέα μέτρα στήριξης: Τι θα γίνει με τις μεταχρονολγημένες επιταγές

banksnews