Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα «στικάκια» με μαύρο χρήμα κρυμμένο στο εξωτερικό

Νέα λίστες (τα παλιά…. “στικάκια”) με “ύποπτο” χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό παραλαμβάνει η

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

(ΑΑΔΕ).

Οι λίστες αυτές προκύπτουν μέσα άπω το σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που τηρούν Έλληνες στο εξωτερικό. Ένα ηλεκτρονικό δίχτυ που έχουν απλώσει οι ελληνικές και ξένες φορολογικές ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την διακίνηση μαύρου χρήματος Με το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα ειναι μόνιμα ενεργοποιημένο και θα παραγάγει αυτόματα πληροφορίες μεταξύ των εφοριών που συμμετέχουν στο σύστημα ανταλλαγής στοιχείων.

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ παρέλαβε νέα στοιχεία από τις ξένες φορολογικές αρχές και θα προωθηθούν στα αρμοδία ελεγκτικά όργανα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή εφόσον διαπιστωθούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα, οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν σε έλεγχο δεκαετίας. Αυτό που εξετάζεται δηλαδή είναι εάν υπάρχουν εισοδήματα που που κανονικά θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημά τους. Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).

Η ΑΑΔΕ λαμβάνει φορολογικά στοιχεία από περισσότερες από 100 χώρες για εισοδήματα όπως τόκοι, τραπεζικές καταθέσεις κι άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα, κ.α. Η ανταλλαγή πληροφορικών είναι αυτόματη και υποχρεωτική από το 2016 στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με βάση το μοντέλο του ΟΟΣΑ. Βασικός στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι οι φορολογούμενοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως και να καταπολεμείται η φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών είναι:

• Όνομα, διεύθυνση και ΑΦΜ, ημερομηνία & τόπος γέννησης κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων

• Στοιχεία λογαριασμών: όπως ο αριθμός λογαριασμού ή λογαριασμών όπως και επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του δηλούντος τραπεζικού ιδρύματος

• Υπόλοιπα λογαριασμών: υπόλοιπο ή αξία λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση ασφαλιστήριου συμβολαίου με αξία εξαγοράς, της αξίας κατά τη λήξη ή τη τιμή εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου ή το κλείσιμο του λογαριασμού εάν έκλεισε κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου έτους

• Τα ακαθάριστα έσοδα από πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων για το έτος αναφοράς και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων ή εντολοδόχος του δικαιούχου του λογαριασμού.

Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη, έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.

Ειδήσεις σήμερα:

Ραφήνα: Η στιγμή που φτάνει η αστυνομία για τον 42χρονο που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου -Δείτε βίντεοSurvivor: Ο Νίκος και η Μαίη στον τάκο και ο Άρης πάλι… χαλαρά – Δείτε βίντεοΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα αγνοήσει τους νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις

Related posts

Τα στοιχήματα για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της οικονομίας

banksnews

FOOD EXPO Digital 2021

banksnews

Κορωνοϊός – Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου: Όλα όσα προβλέπονται για φορολογικά – εργασιακά

banksnews

Πάμε για ρεκόρ: Στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο

banksnews

ΑΑΔΕ – MyProperty: Τέλος η ταλαιπωρία στις εφορίες, ξεκινούν οι e-κληρονομιές

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 2,76% έκλεισε η εβδομάδα, βασικός μοχλός ώθησης οι τραπεζικές μετοχές

banksnews

Ομόλογα: Νέα έξοδος στις αγορές με δεκαετές

banksnews

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ μεγάλες υποθέσεις κυκλωμάτων εικονικών τιμολογίων 100 εκατ. ευρώ

banksnews

Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις από την Κομισιόν: Παράταση έξι μηνών στις κρατικές ενισχύσεις

banksnews