Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα σκάνδαλο για τους Γερμανούς Πράσινους

Το μέγα δημοσκοπικό γεγονός στη Γερμανία καθ’ οδόν προς τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου υπήρξε ασφαλώς η αντιστροφή της κατάταξης Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, στον απόηχο της υπόδειξης των υποψηφίων καγκελαρίων των δύο παρατάξεων, Άρμιν Λάσετ και Αναλένα Μπέρμποκ, αντιστοίχως.

Όμως η ανάδειξη των Πρασίνων στην πρώτη θέση δεν είναι εξέλιξη μη αντιστρεπτή. Το αποδεικνύει αυτό η τελευταία δημοσκόπηση της Insa που δίνει και πάλι το προβάδισμα στους νυν κυβερνώντες έστω και με βραχεία κεφαλή: 25% έναντι 24%. Πρόκειται βέβαια για διαφορά εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, που όμως υπενθυμίζει ότι ο δρόμος μέχρι τις κάλπες είναι μακρύς και ενδέχεται να παρεμβληθούν πολλά. Όπως λ.χ. το μινι-σκάνδαλο το οποίο οδήγησε στην αποπομπή από το κόμμα των Πρασίνων του δημάρχου του Τύμπιγκεν, Μπόρις Πάλμερ.

Το Τύμπινγκεν βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το μόνο του οποίου ο πρωθυπουργός προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων. Και ο Μπόρις Πάλμερ θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος και είναι πολύ δημοφιλής.

Επικοινωνιακά ωστόσο έχει κάτι από τον συνονόματό του πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς αρέσκεται στις προβοκατόρικες δηλώσεις. Πρόσφατα λ.χ. αμφισβήτησε τη χρησιμότητα πολλών μέτρων κατά της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν στο να σωθούν άνθρωποι οι οποίοι θα πέθαιναν εντός εξαμήνου ούτως ή άλλως.

Όμως το να θέτει εν αμφιβόλω τις αντιρατσιστικές ευαισθησίες των Πρασίνων πήγαινε πολύ. Και αυτό ακριβώς συνέβη όταν επιχειρώντας να κάνει ένα αντιρατσιστικό σχόλιο δικής του κοπής, βρέθηκε να χρησιμοποιεί υβριστικό λεξιλόγιο για τον πρώην ποδοσφαιριστή Dennis Aogo.

Η αποπομπή του Πάλμερ πραγματοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Σε κομματική συνέλευση της Βάδης-Βυρτεμβέργης 161 αντιπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ της δρομολόγησης των διαδικασιών διαγραφής του, 44 καταψήφισαν και 8 απείχαν. Προφανώς το κόμμα προτίμησε το παροδικό σοκ τώρα από μία μακρόσυρτη διαμάχη που θα το έφερνε στην δύσκολη θέση να δίνει εξηγήσεις καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία.

Όμως η υπόθεση αυτή αναδεικνύει, σύμφωνα με το Eurointelligence, ένα βαθύτερο ζήτημα: η εκτίναξη των Πρασίνων από το 8,9% των εκλογών του 2017 στα τωρινά δημοσκοπικά ποσοστά συνεπάγεται τη συρροή ενός ακροατηρίου ξένου προς την κλασική φυσιογνωμία του κόμματος – και την “πολιτική ορθότητα”. Αλλά και σε προγραμματικό επίπεδο οι Πράσινοι του 2017 (πόσω μάλλον αυτοί του 1985, όπου σε συνέδριό τους μια αποφασισμένη φράξια προωθούσε την πρόταση αποποινικοποίησης του σεξ μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων…) απέχουν αρκετά από τους σημερινούς, που συζητούν θέματα ψηφιοποίοησης της οικονομίας, ασφάλειας και συναντώνται σε κάποιες πτυχές με το φιλελεύθερο FDP. Είναι στο πλαίσιο αυτής της στροφής όπου ο Πάλμερ αναδείχθηκε σε αστέρα της πράσινης ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, στο Τύμπινγκεν της πλούσιας Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το αν η πολυσυλλεκτικότητα μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς “υπαρξιακούς” κραδασμούς είναι το πραγματικό ερώτημα πίσω από την υπόθεση του δημάρχου με το απύλωτο στόμα.

Related posts

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ: Συζητάμε με Ρωσία για συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν

banksnews

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει κι άλλο χρήμα κόντρα στις επιπτώσεις του κορονοϊού

banksnews

Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-light

banksnews

Κορονοϊός: Τα εμβόλια Sputnik-V και Sinopharm θα παράγονται στη Σερβία

banksnews

Financial Times: Η δημοκρατία μπορεί να αποτύχει ακόμη και στις ΗΠΑ

banksnews

Τούρκος πολιτικός αναλυτής: Ο Ερντογάν δοκιμάζει τις αντοχές Ευρώπης και Αμερικής

banksnews

Γερμανία: Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown και μετά την 31η Ιανουαρίου

banksnews

Blackstone Group: Εξαγοράζει την QTS Realty Trust έναντι 6,7 δισ. δολαρίων

banksnews

Σαουδική Αραβία: “Εξωτερικής προέλευσης” έκρηξη σημειώθηκε σε πετρελαιοφόρο στο λιμάνι της Τζέντα

banksnews