Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύσκεψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με διευθυντές τραπεζών

Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου θα συναντηθεί με τους διευθυντές των τραπεζών της χώρας την Πέμπτη για να συζητήσουν τη νομισματική πολιτική και την ακραία αστάθεια της τουρκικής λίρας, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Dünya.

Ο Αλί Ακμπέν, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών, και ο Αλπασλάν Τσακάρ, ο επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας (TBB), θα παραστούν επίσης στις συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν το απόγευμα.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ από τότε που η κεντρική τράπεζα παρέτεινε μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το μειωμένο κόστος δανεισμού ήταν μέρος ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την τόνωση των εξαγωγών, των θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται πλέον στο 15% σε σύγκριση με τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή 19,9%.

Η λίρα διαπραγματευόταν με πτώση 0,6% στις 12,15 ανά δολάριο στις 10:11 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη. Κατέρρευσε κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό στο ιστορικό χαμηλό των 13,52 ανά δολάριο την Τρίτη σε μια 12 συνεχόμενη ημέρα πτώσης, το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε δύο δεκαετίες.

Η συνάντηση μεταξύ των τραπεζιτών ακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν και Καβτζιόγλου την Τρίτη. Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας ενήργησαν κατόπιν εντολής του Ερντογάν να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων παράλληλα με τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Η κυβέρνησή του κάλεσε τους ιδιώτες δανειστές να κάνουν το ίδιο.

Την Τετάρτη, οι κρατικές τράπεζες πούλησαν ξένο νόμισμα στην αγορά για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λίρας, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι απώλειες για τη λίρα ανεβάζουν τις τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε περισσότερο από 25% τους επόμενους μήνες, εκτός εάν η λίρα αντιστρέψει τις απώλειές της.

Το κόστος της βενζίνης θα αυξηθεί σε περισσότερες από 10 λίρες ανά λίτρο για πρώτη φορά τη νύχτα της Πέμπτης, ανέφερε η Dünya, επικαλούμενη υπολογισμούς που βασίζονται σε έναν αυτόματο μηχανισμό τιμολόγησης.  

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Ο Ερντογάν συμβουλεύεται Ισλαμιστή θεολόγο πριν μιλήσει με οικονομολόγους για τα επιτόκια

* Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας έφτασε τα 200 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο

* Προεκλογικό “ράπισμα” σε Ερντογάν: Για πρώτη φορά οι κεμαλιστές μπροστά – Χάνει “από όλους” την προεδρία

Related posts

Kύπρος: Στις 12 το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων

banksnews

Βρετανία: Μέχρι τον Σεπτέμβριο διαθέσιμες σε όλους και οι δύο δόσεις ενός εμβολίου του κορονοϊού

banksnews

Quarles (FED): Ήρθε η ώρα για tapering – Πρόωρη η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων

banksnews

Γερμανία: Επεισόδια στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των υγειονομικών περιορισμών

banksnews

Συνεχίζει τη μάχη κατά των ψευδών πληροφοριών για τον κορονοϊό το Facebook

banksnews

Γερμανία: Στους 133 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρών

banksnews

Βόρεια Μακεδονία: Ελεύθερα τα διόδια για τους Σέρβους που ταξιδεύουν το καλοκαίρι προς Ελλάδα

banksnews

Ιράν: Μπλοκάρει την πρόσβαση του ΙΑΕΑ σε εικόνες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

banksnews

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούτι απέρριψαν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για κατάπαυση του πυρός

banksnews